Дмитро Христюк: «Змішані єдиноборства – спорт для сильних духом і тілом»

MMA-Dmytro-KhrystyukММА відтепер не просто тренд, але й офіційно визнаний в Україні вид спорту. Про шалені темпи розвитку змішаних єдиноборств ММА – президент Федерації Дмитро Христюк, ексклюзивно для журналу «СпортКом».

— Дмитре, чому вирішили розвивати цей вид спорту в Україні?

Розвиток змішаних єдиноборств ММА у всьому світі почався з професійних турнірів. Головна мета розвитку в Україні на даний момент – відбудувати структуру і повну вертикаль розвитку єдиноборств, тобто дитячо-юнацький, молодіжний, дорослий, а далі – професійний спорт в системі єдиноборств.

Робимо це для того, щоб спортсмени досягали успіхів і ставали вже чемпіонами Європи та світу, щоб вони мали можливість рухатися далі в професійному спорті. І такі спроби, такі кроки були по всьому світу – створити професійні поєдинки. Ми побачили, що популяризація набирає шалених темпів. До нас почали сходитися спортсмени з інших видів спорту. Тому всі почали думати над створенням окремої системи, окремого виду спорту. І щоб він функціонував для дітей, юнаків, дорослих, ветеранів і жінок. Тобто повноцінний, самостійний, окремо визнаний вид єдиноборств.

— Це, напевно, не легко, адже навколо цього виду спорту точиться багато дискусій?

— Я знаю, що існує в світі кілька напрямків розвитку ММА, організацій, які розвивають змішані єдиноборства. Нашою відмінністю є те, що ми почали його розвивати як окремий вид єдиноборств, тобто не дисципліна спорту, а окремий, самостійний і повноцінний. Знаю, що такі намагання були з боку кікбоксингу, карате, панкратіону і так далі. Ми до цього позитивно ставимося. Щоб ММА розвивався, потрібно передбачити багато нюансів, постійно вдосконалювати правила, відпрацьовувати регуляторну документацію, правову базу, організаційну-правову базу змагань, адже це дуже видовищний вид спорту, який збирає велику кількість вболівальників та фанатів, які без особливої реклами приходять на турніри підтримати своїх спортсменів.

У 2011 році було вирішено об’єднати низку організацій на світовому рівні і створити міжнародну організацію, яка б розвивала цей вид спорту, як окремий та повноцінний. Мета міжнародної організації – досягнути того, щоб ММА визнавали офіційним видом спорту. Була створена Всесвітня асоціація єдиноборств ММА. Головна штаб-квартира є Монако, саме там пройшла перша прес-конференція, додатково відкрилася в Санкт-Петербурзі, а офіс Виконавчого комітету знаходиться в Москві. Зараз європейська штаб-квартира відкривається в Чехії, а також ще один офіс буде діяти в Південній Кореї. За кожним офісом буде розподілено робоче навантаження.

MMA-euro2013— Скільки країн об’єднує Всесвітня асоціація змішаних єдиноборств ММА?

— Можу запевнити, що 60 країн подало заявки, щоб стати членами нашої Асоціації. На останньому робочому конгресі ми ухвалили рішення, що не відразу даємо повноцінне членство, будуть діяти категорії: спостерігач, асоційований член та постійний член. Але є й автоматичне зарахування – якщо у країні-кандидаті наш вид спорту визнаний державою.

— А як щодо України?

— Що стосується України, то в нас ще з 90-х проводилися різні турніри, десь вони мали негативні наслідки, які формують негативний імідж зі сторони громадськості до нашого виду спорту. Вважалося, що всі єдиноборства – це жорсткі поєдинки, що це бої без правил. Сьогодні досі нам доводиться боротися проти цього прояву. В народі це має назву «бои без правил», ми боремося з цим на офіційному рівні. Змішані єдиноборства мають розвиватися в межах чинних законів, в межах регуляторних підзаконних актів і відповідно з усіма положеннями профільного Міністерства.

Ми пройшли визнання, затвердили правила, затвердили календарний план. На сьогодні всі регіони держави мають наші офіційні представництва. На Кубок України з’їдуться вже всі регіони – це відбудеться в листопаді 2013 року, там буде сформована офіційна збірна держави, котра вирушить на фінал Кубку світу, який відбудеться в Анталії (Туреччина).

— Під час Всесвітніх ігор з єдиноборств, які будуть проходити в Санкт-Петербурзі з 18 до 26 жовтня, запланований чемпіонат світу зі змішаних єдиноборств ММА. Розкажіть про нього.

— Так, з 18 до 20 жовтня 2013 року він проходитиме в Льодовому палаці. Це перший офіційний чемпіонат і відбудеться він, дійсно, під час Всесвітніх ігор з єдиноборств. Нам вдалося домовитися з організаторами, щоб всьому світу показати, що це цивілізований, культурний вид спорту, якого боятися не треба. Це – такий вид спорту, де є чітке суддівство, чіткі правила, захисна амуніція. Саме тому SportAccord сприяв презентації нашого виду спорту всьому світу. Він буде офіційним та відкритим для глядачів. Ми орендуємо найбільший Палац спорту, там близько 10 тисяч посадкових місць.

MMA-euro2013-knee-kick— Влітку Київ приймав чемпіонат Європи. Як все пройшло, скільки країн-учасниць було?

— Думаю, Ви розумієте, що на нас, як організаторах, лежала колосальна відповідальність, адже приїхали учасники з 26 країн світу. Приблизно 18 країн світу транслювали наш чемпіонат Європи. Ми дуже хотіли провести його в Палаці спорту, але вирішили зупинитися на модних форматах, які ми бачили і в європейських країнах, і в Штатах. Змагання, що проходять під відкритим небом, збирають дуже велику кількість людей, які проходять вболівати і відпочити. Було два ринги для чесних відборів до фіналу, а перед фінальними поєдинками провели церемонію відкриття. Всім дуже сподобалося. Організаторська діяльність – справа невдячна, але й колосальний досвід. Одним словом, ми виклалися на повну, дбаючи про імідж держави-господаря. В результаті всі залишилися дуже задоволеними.

— Українські спортсмени гідно виступили на ЧЄ?

— Так, на чемпіонаті Європи  ми посіли почесне друге загальнокомандне місце, здобувши дві золоті медалі і дві бронзові медалі. Чемпіонами стали Олег Хачатуров з Луганщини у ваговій категорії до 70 кг і Руслан Бусел з Київщини у категорії до 84 кг. Головним нашим конкурентом була Росія, адже там цей вид спорту дуже популярний. За останніми даними, більше 4 тисяч спортсменів займається ММА, надзвичайно велика конкуренція в країні.

— Як спортсмену почати виступати у вашому виді спорту?

— Ми допускаємо спортсменів, які мають не більше трьох професійних поєдинків. Ми пішли на цей крок не випадково. Щоб зрівняти шанси, адже, погодьтеся, не може виходити новачок проти професіонала, в якого за плечима більше 20 професійних перемог. Це легко простежити, ведуться рейтинги. Якщо спортсмен брав участь у професійних двобоях і здобував менше трьох перемог, то він ще не професіонал і може приєднатися до нас.

Ми не забороняємо нашим спортсменам виступати в інших видах спорту. Це – особистий вибір кожного. Навпаки, підтримуємо спортсменів, адже колосальний досвід приходить з новими стартами.

Єдине, якщо це член збірної команди, то тоді будуть якісь обмеження перед важливими стартами. Логіка проста: якщо спортсмен травмується і не зможе виступати (а ми його до цього готували і вкладали матеріальні ресурси), пропускає важливі змагання – який же він тоді член збірної?

MMA-euro2013-2— А яка у Вас ідеологія чи філософія у спорті?

— Головна ідеологія нашого виду спорту базується у нашому лозунгу: «Змішані єдиноборства – спорт для сильних духом і тілом». Сьогодні у суспільстві панують негативні стереотипи щодо єдиноборців. Думають, що вони можуть тільки по груші бити, є людьми невисоких інтелектуальних досягнень. Тим більше, що недавно в Україні почали відбуватися незрозумілі процеси з побиттям мирного населення «спортсменами», які завдають негативного іміджу нашим бійцям. Але кожен спорт базується на духовних цінностях. Наприклад, у наших спортсменів є Кодекс честі спортсмена зі змішаних єдиноборств, який боєць не має права порушувати. Ми пропагуємо цінності, а ключовим правилом є те, що спортсмен може використовувати свої професійні уміння лише в спортивних залах.

— Цікаво почути Вашу експертну думку про ситуацію з Титушком. Всі казали, що це жахливо, а шляхи вирішення які?

— Цей випадок послугував яскравим прикладом, що з усіма спортсменами треба працювати більше та якісніше. Ми стоїмо на тих засадах, що чим більше буде різноманітних спортивних залів, тим більше наші діти будуть задіяні. З ними повинні працювати для уникнення негативного «вуличного» виховання. Це має стати основою молодіжної політики держави. Більше спортивних можливостей – менше хворих, асоціальних дітей. Якщо перестати займатися зі спортсменами-єдиноборцями…. Ви уявляєте що відбудеться? Вся ця маса вийде на вулиці і почне займатися, не виключено, незаконними речами. Цього допускати не можна. Це потрібно контролювати, спортсменів треба опікати і розвивати.

На нас, функціонерах, лежить відповідальність за просвітницьку роботу. Приміром, ми постійно розмовляємо зі спортсменами про гуманність, людяність тощо. Щодо просвітницької роботи, то не можу не згадати про неофіційні поєдинки.  Якщо бій нерегламентований, по ньому немає положення і поєдинок не входить в календарний план, то це – кримінальна діяльність для спортсмена.

Спортсмени повинні чітко розуміти, що відповідальність лежить для них, в першу чергу, адже все буде прирівнюватися до бійки на вулиці

MMA-Khachaturov— А яке вирішення цієї проблеми?

— Об’єднання зусиль – єдине вирішення проблеми. Як кажуть, один в полі не воїн. Усі федерації з єдиноборств мають об’єднатися і спільно зі Спортивним комітетом України створити законопроект щодо професійного спорту. У нас, на жаль, не регламентується професійний спорт. Нам важко зрозуміти, хто є професійним спортсменом, а хто – ні. Маємо працювати разом. Повинна функціонувати комісія, яка б надавала право проводити такі види поєдинків, б давала можливість якісного суддівства як запоруки мінімального травмування. Це не мають бути нічні розважальні заклади. Адже коли під брендом «спорт» проводять заходи такого формату, то це негативний імідж для всіх видів єдиноборств. Спорт має залишатися спортом і пропагувати здоровий спосіб життя.

— Переглядаючи правила, можу сказати, що не кожні батьки віддадуть свою дитину до вас у спорт…

— У нас жорсткий вид спорту, ми цього не приховуємо. Так, було б простіше відмовитися від дітей і працювати лише з повноцінними готовими спортсменами. Але ми цього не зробили. Ми вирішили виховувати своїх маленьких ММА-щиків, щоб не брати у інших єдиноборств. Але ми їх обмежили у правилах і встановили чіткий регламент за віковими групами. Зменшена тривалість раунду, захисна амуніція, збільшена кількість заборонених прийомів та ударів – все це задля того, щоб не травмувати дітей. Щодо вікового обмеження, то класично – з 10 років і старше.

У ближчому майбутньому плануємо увійти в СпортАккорд (організація, що опікується, зокрема, визнанням видів спорт – авт.). Головною метою для нас є потрапити до програми Всесвітніх ігор з єдиноборств. До нас лояльне ставлення. Дуже багато вимог, абсолютно правдивих і адекватних. Має бути велика кількість членів, тобто неможливо входження виду спорту, де є лише 10 країн. Наприклад таїландський бокс Муей-Тай тільки зараз увійшов, а яка у них історія в не одне десятиліття.

MMA-team-Ukraine— Насамкінець, які перші результати програми розвитку ММА як виду спорту в Україні?

— Завжди хочеться кращого. Але, порівнюючи з іншими неолімпійськими видами спорту, то ми вже зараз на високому конкурентному рівні. Як для молодого виду спорту, який лише цього року потрапив у реєстр, це дуже хороші показники. Але меж удосконалення немає. Треба знаходити партнерів, спонсорів. Ми розуміємо, що держава профінансувати все не зможе. І ми багато не просимо, розраховуємо лише на свої сили. Я, як президент, якщо не зможу забезпечити свою збірну виїздом на офіційні змагання, то складу свої повноваження. Я переконаний, якщо ти став членом збірної за певні досягнення, то ти не мусиш шукати фінансування – для цього є федерація, яка має про тебе дбати. Я пройшов через це: будучи членом національної збірної з самбо, мусив шукати гроші, щоб поїхати на чемпіонат світу, а ще й тренуватися… Це дуже велике навантаження.

Розмовляла Роксана Касумова

{social}

{iarelatednews articleid=»1520″}