Гастон Параж, президент Міжнародної федерації пауерліфтингу: «Україна готова прийняти чемпіонат світу»

powerlifting-Gaston-ParageЧемпіонат України з пауерліфтингу 2013-го року, який приймала Полтава, був особливим з точки зору міжнародного іміджу нашої країни: змагання відвідав президент Міжнародної федерації пауерліфтингу Гастон Параж. Судячи з тріумфальних результатів української команди на ІХ Всесвітніх іграх у Калі (Колумбія), будемо вважати, що на фарт.

Топ-менеджер світового пауерліфтинг залишився задоволений побаченим: «Чемпіонат у Полтаві був добре організований, все пройшло так, як і має бути, – сказав він – Звісно, це не рівень чемпіонату світу, але я переконаний, що ваша національна федерація готова провести найбільші змагання».

Це був перший візит Гастона Паража в якості президента IPF – на цю посаду люксембуржець був обраний зовсім нещодавно, у жовтні 2012-го року. Загалом же у пана Паража досить тісні зв’язки з Україною, про що він розповів під час зустрічі з президентом Спортивного комітету України Іллею Шевляком. На ній обговорювалася низка значущих питань, що стосуються розвитку пауерліфтингу в Україні та світі, але почалася розмова все ж із неформального… Журналісти рубрики «VIP-експерт» журналу «Спорком» розкривають деякі секрети та ставлять Гастону Паражу запитання на найбільш важливі і нагальні теми.

— Цікаво, що ми із керівником Федерації пауерліфтингу України Сіражутдіном Базаєвим практично одночасно стали президентами, він – Української федерації, а я – Міжнародної. І хочу подякувати ФПУ за підтримку саме моєї кандидатури на виборах.

Також хочу зазначити, що моя колишня дружина – з України, з Рівненщини. Та й взагалі – мені дуже подобаються українські жінки. Ви – дуже багата нація, адже маєте так багато чарівних, прекрасних жінок. І в цілому українці – дуже гостинні люди, я тут завжди почуваюся, неначе вдома. І я дуже поважаю ваш народ. 

— Це означає, що український пауерліфтинг тепер має пріоритет у Міжнародній федерації?

— Так (сміється)… Якщо серйозно, то дозвольте, перш за все, подякувати, що присвятили час для зустрічі з нами. Українська федерація – це невід’ємна складова Міжнародної федерації, складова дуже значна і важлива, яка виховала величезну кількість чемпіонів як серед чоловіків, так і серед жінок. Хочу подякувати СКУ за те, що підтримуєте федерацію, адже без реальної підтримки вона не зможе нормально функціонувати, спортсмени не зможуть виїжджати на змагання…

powerlifting-Gaston-Parage-2— Які пріоритетні напрямки роботи на новій посаді Ви визначили для себе?

— Зараз ми почали активну роботу, спрямовану на визнання нашого виду спорту Міжнародним олімпійським комітетом. І будемо вдячні за будь-яку можливу підтримку в цьому напрямку. Ми прагнемо, щоб про нашу заявку дізналося якомога більше людей, які б могли нам допомогти досягти мети тим чи іншим шляхом. В січні, приміром, я зустрічався і обговорював це питання з президентом Міжнародної федерації важкої атлетики паном Томашем Аяном.

Якщо вести мову про вступ нового виду спорту до програми Олімпійських ігор, то, звісно, якийсь спорт має вибути з цієї програми. Але на даний момент наша ціль – це просто бути визнаними. В наш бік були певні інсинуації… Ми пояснили доктору Аяну, що не прагнемо «вибити» їх, замінити важку атлетику на Олімпіаді (адже наші види дуже схожі, наче рідні брат і сестра), а прагнемо визнання виду спорту МОКом, адже це відкриє перед нами нові перспективи. Він пообіцяв підтримати нас, бо ж пауерліфтинг має вже довгу і багату історію. А заявку на визнання ми подали вже втретє.

Якщо говорити про включення до програми Ігор, то не раніше 2024 року. Однак думати про це дуже і дуже рано (адже спершу ми отримуємо тимчасове визнання на два роки, після чого ухвалюється рішення про повне і перманентне членство; шлях до ОІ – надзвичайно довгий). Найважливіше – це саме визнання МОК. Адже тоді кожна національна Федерація має бути визнана НОКом своєї країни, і як наслідок – отримувати більше підтримки.

Скажу більше, нам і не потрібно входити до Олімпійської програми, адже ми представлені на Всесвітніх іграх. І на мою думку, Всесвітні ігри зараз більше відповідають олімпійському духу, ніж сама Олімпіада. Тому що саме тут збираються спортсмени-любителі, представлений аматорський спорт, в той час як на ОІ вже давно ми бачимо професіоналів, і їх стає все більше і більше. Можливо, у майбутньому деякі олімпійські види спорту захочуть увійти до програми World Games.

— Цей процес уже стартував – у 2010 році, коли в Пекіні відбулися Всесвітні ігри з єдиноборств. Саме тоді вперше олімпійські та неолімпійські види об’єдналися в одних мульти-спортивних змаганнях. І я думаю, у подібних заходів хороші перспективи, за ними майбутнє…

— Безсумнівно. Можливо, Спорт Аккорд у майбутньому започаткує подібні змагання і серед представників силових видів спорту. Тим паче, інтерес до пауерліфтингу постійно зростає, глядачів на змаганнях усе більше. На Всесвітніх іграх в Гаосюні і в Калі, наприклад, кожен день змагань збирав повні трибуни, більше того, навіть не вистачало місць, щоб вмістити усіх охочих – ми навіть мали реально перевіряти квитки.

Оргкомітет Ігор в Колумбії робив ставку на пауерліфтинг як на один з провідних у плані презентації всього неолімпійського спорту. У цій країни силове триборство було практично мертвим, була повна розруха. Але за останні роки все кардинально змінилося, адже господарі прагнули якомога краще виступити на домашніх змаганнях. Тож завдяки Всесвітнім іграм пауерліфтинг отримав у Колумбії друге життя.

powerlifting-Victor-Tescov-1— Зачепимо головне, мабуть, питання – питання допінгу і боротьби з ним у пауерліфтингу…

— Це насправді – першочергова проблема, з якою ми активно і жорстко боремося. Ми виконали усі вимоги Міжнародної антидопінгової агенції, працюємо у повній відповідності з Кодексом ВАДА. За останній час кількість позитивних допінг-проб у пауерліфтингу різко зменшилася – з 8-9 відсотків від загальної кількості до трьох з хвостиком. Відзначу, що Україна займає принципову позицію щодо використання заборонених препаратів, Федерація активно бореться із вживанням допінгу на національному рівні. Та разом з цим ми ще маємо і багато, так би мовити, проблемних країн. Це, наприклад, Індія, Іран, Афганістан… Доводиться йти на суворі дії: за 4 позитивні проби країна отримує пряму дискваліфікацію з міжнародних змагань.

А Всесвітні ігри – це взагалі особливий випадок, адже для нас вони дуже важливі, і ми не хочемо вилетіти з програми через проблеми з допінгом, як це сталося, приміром, з бодібілдингом. Свого часу нас наполегливо так попросили звернути увагу на використання заборонених препаратів, інакше… Тож нині ми проводимо попередні аналізи, якщо у пробах, взятих на Іграх, буде виявлено хоч один позитивний результат – усю націю буде одразу дискваліфіковано на один рік. Ми не жартуємо, бо хочемо здобути визнання МОК. А поїхати на Всесвітні ігри і показати позитивний результат на допінг – це ж нікуди не годиться. До речі, на World Games 2005 і 2009 у нас усі проби були негативними, хоч тестували чи не усіх наших спортсменів.

Також потрібно зазначити, що через допінг у нас виникає ще одна проблема. Коли спортсмен отримує дискваліфікацію, то йде змагатися під егідою іншої Федерації, яких в останні роки створено немало. Але єдина офіційна і визнана – IPF, International Powerlifting Federation.

— Спортивний комітет України постійно організовує для своїх колективних членів, федерацій з неолімпійських видів спорту, семінари з підвищення кваліфікації тренерів. Чи могли б ми запросити на них фахівців з-за кордону?

— Так, звісно, але, думаю, найкращі фахівці у вас і так уже є – адже Україна має дуже сильні тренерські кадри. Вірогідно, вони могли б проводити семінари для своїх закордонних колег. Зараз ми відновили роботу тренерського комітету Федерації, який певний час фактично не працював, і започатковуємо програму міжнародних семінарів і тренінгів.

powerlifting-Gaston-Parage-3Які шанси в України у ближчому майбутньому прийняти чемпіонат світу?

— Шанси хороші. Адже Федерація пауерліфтингу України вже проводила багато міжнародних турнірів, в тому числі і чемпіонат Європи серед дорослих минулого року, показавши себе гарним організатором. Та й чемпіонат України у Полтаві, який я відвідав, був добре організований. Ми з Сіражутдіном Базаєвим обговорювали перспективу проведення ЧС у Києві. Думаю, цей варіант цілком реальний. Федерація з допомогою, зокрема, і Спортивного комітету України зможе впоратися із таким завданням. Київ має гарне авіасполучення, хорошу інфраструктуру, тож ми будемо раді «привезти» сюди чемпіонат світу.

Але розраховувати на це можна тільки з 2016 року, адже місце проведення чемпіонату затверджується за три роки до його початку. Міжнародна федерація підтримає Україну, головне, щоб була організаційна і фінансова підтримка з боку держави. 

{social}

{iarelatednews articleid=»1611,1399″}