«Odessa Golden Cup»: свято чоловічого спорту до Дня Перемоги

pankration-mma-odessa-golden-cupВ Одесі пройшов перший міжнародний турнір з професійного грапплінгу та змішаних єдиноборств (ММА). Упродовж трьох днів бійці з Європи, Азії і навіть з Африки змагалися за право називатися найкращим файтером «Odessa Golden Cup».

Фінальні поєдинки зібрали аншлаг в одеському цирку. Тут пройшли чотири бої за правилами грапплінгу (боротьба без ударів з акцентом на больові та задушливі прийоми), п’ять двобоїв за правилами любительського ММА (спортсмени виступають у шоломах; до техніки грапплінгу додаються удари руками, ногами і колінами, заборонено лише бити ліктями і головою) та пять супер-боїв за правилами професійного ММА.

Звісно, уболівальники найтепліше зустрічали і найгучніше підтримували українських спортсменів. Щоправда, не усім українцям вдалося порадувати публіку перемогою. Особливо несподіваною стала поразка нашого досвідченого бійця, чемпіона світу з бойового самбо, лідера рейтингу ММА України у ваговій категорії 84 кг Павла Куща. Його суперник з Росії Шаміль Магомедов блискуче провів задушливий прийом і на першій хвилині сорок першій секунді змусив українця здатися.

«Було складно перемогти, – розповідає після поєдинку Шаміль. – Суперник був значно важчий за мене – 84 кг проти 77 кг. Та й майстерність його не підлягає сумніву: Павло Кущ – боєць високого рівня. Але в мене були свої задумки, які і вдалося реалізувати: перевів боротьбу в партер і там уже вийшло захопити опонента. Загалом цей турнір мені сподобався, особливо фінальне шоу з красивими світловими ефектами, виходом під музику. Хочеться, щоб частіше в Україні і в Одесі проходили подібні змагання. Нам з командою сподобалося в Одесі!».

За честь України у фіналах постояли бійці одеського клубу «Мангуст», які віддячили глядачам за підтримку яскравими поєдинками. У розділі любительського ММА категорії 92 кг Артур Алібулатов в яскравій ударній манері переміг суперника з Чернівців Юрія Чижевського (12:4).

«Величезне спасибі глядачам, які прийшли повболівати за нас! Також дякую і організаторам, які провели яскравий турнір, де зібралися бійці дуже високого рівня! Взагалі – все було супер», – сказав Артур.

На «солодке» публіка отримала класну перемогу ще одного мангустівця Магомеда Набієва над Михайлом Кептене з Молдови – представник одеського клубу, класно працюючи у партері, змусив кут суперника викинути білий рушник. Технічний нокаут.

Повні протоколи змагань, фото і відео очікуйте на нашому сайті трохи згодом. А зараз до Вашої уваги коментарі головного судді та організаторів змагань.

Роман Яковенко, головний суддя змагань, суддя міжнародної категорії: «Хочу сказати, що рефері було непросто, працюючи, вони виснажуються не лише фізично, але й морально, адже саме судді несуть відповідальність за здоров’я учасників. На фінальних поєдинках не було жодного протесту і, що найголовніше, не було травм. Тобто сміливо можемо говорити, що суддівська бригада відпрацювала добре».

Олександр Мандрік, перший віце-президент Федерації панкратіону України, віце-президент Спортивного комітету України, заслужений тренер України: «Єдиноборства – це не просто назва, це – стиль життя. Спорт виконує дуже важливу соціальну функцію: ми виховуємо здорову, сильну молодь. Нинішній турнір – це ще один важливий крок у справі популяризації спорту в цілому і бойових мистецтв зокрема. Тут зібралися найсильніші атлети з 15-ти країн, чемпіони Європи і світу, майстри спорту міжнародного класу. І вони насправді показали високий рівень майстерності! Було багато видовищних поєдинків, як у перші два дні, коли проходили відбори, так і під час фінального шоу: були і нокаути, і перемоги больовими та задушливими прийомами, бійці продемонстрували багатий технічний арсенал. І це не просто думка організаторів – Ви самі бачили і чули реакцію залу, який раз-по-раз вибухав оплесками. Особисто мене найбільше вразив супер-бій за правилами професійного панкратіону, в якому російський боєць Магомед Шаріпов нокаутував суперника з Казахстану, – все чітко і зрозуміло навіть для непідготовлених глядачів. Такі двобої – окраса нашого виду спорту».

Дуже важливо, говорить Олександр Мандрік, що ці змагання пройшли під егідою ФІЛА. Функціонери Міжнародної федерації асоційованих стилів боротьби планують зробити такі турніри традиційними. Проходитимуть вони у кілька етапів у різних країнах, а наприкінці року буде проведено Гранд Фінал. І саме Україні було довірено право провести перший турнір серії, адже наша Федерація, хоч і зовсім молода за історичними мірками, як організатор вже проявила себе з найкращої сторони.

Це відзначає і Анна Пелло, координатор і секретар всесвітнього комітету ФІЛА з грапплінгу і панкратіону, яка упродовж трьох днів змагань допомагала організаторам: «Перш за все, хочу сказати, що мені дуже подобається в Україні – це дуже красива країна. Та головне – це робота вашої національної Федерації панкратіону, яка постійно розвивається, на високому рівні провела вже не перший турнір.

Особисто я отримала величезне задоволення від нинішніх змагань. Бійці насправді показали високий рівень підготовки, майже усі фінальні поєдинки були напружені і безкомпромісні. У плані організації, звісно, ще є, куди рости, адже це лише перший подібний турнір. Але переконана: всі недоліки помічено і буде виправлено. Ще раз скажу, що ми у ФІЛА дуже задоволені роботою Федерації панкратіону України. І по секрету: я дуже хочу, щоб в Україні пройшли Всесвітні ігри з єдиноборств (SportAccord Combat Games), і думаю, що ми зможемо реалізувати цю амбітну ідею вже у ближчому майбутньому».

{social}

{iarelatednews articleid=»1033″}