Правила життя пейнтболіста: Олександр Приступов

paintball-hulk-Olexandr-Prystupov-interviewКиївська команда «Халк» – незмінний чемпіон України з пейнтболу упродовж трьох останніх років. За короткий час свого існування хлопці у повний голос заявили про себе і на міжнародній арені – зараз вони успішно грають у другому за силою дивізіоні престижної серії «Мілленіум», клубного чемпіонату Європи. Звісно, успіх формується з багатьох складових. Одна з головних – наявність кваліфікованого тренера, який може не тільки розказати, але й показати, власним прикладом, працею, пристрастю до спорту запалити усю команду. «Халки» знайшли такого в особі Олександра Приступова, майстра спорту міжнародного класу, чемпіона Європи, володаря багатьох національних трофеїв. 31-річний граючий тренер, який був одним з піонерів саме спортивного пейнтболу в Україні, розповів про себе, команду та спорт свого життя спеціально для нашого сайту.

З дитинства відчував жагу до спорту. Напевно, з 5 років почав займатися бігом, волейболом, баскетболом. Належне треба віддати батьку, адже саме він мені прищепив любов до спорту та спортивних ігор.

Уже в шкільні роки мені вдалося зібрати команду з баскетболу. Ми тренувалися по 3-4 години на день. І за всі часи існування школи ми встановили найкращі результати

Щодо пейнтболу, то він зявився у моєму житті вже після шкільних років, коли я відчував спортивну нереалізованість. В університетські роки не було умов для заняття спортом у прямому розумінні. В Академії управління бізнесом відсутні спортивні майданчики. Після закінчення навчання я поїхав до Ірландії на 5 років. А поїхав з гіркотою, що спортивна складова життя у мене не реалізувалася. Якщо є велике бажання, то життя надає шанс. Мій шанс був наданий в серйозному (за спортивними мірками) віці – 25 років.

Спробував спортивний пейнтбол випадково. Спершу це сталося в Ірландії, коли я там працював. Це був робочий корпоратив такого ґатунку. Потім, коли я повернувся, то в Житомирі побачив афішу з номером телефону. Зателефонував, організував корпоратив для своїх співробітників. Потім мені сказали, що є спортивна команда в Житомирі. Запропонували спробувати спортивний пейнтбол. Мені стало дуже цікаво, адже я знав лише розважально-корпортативний пейнтбол, бо для мене це була розвага, а не спортивний вид діяльності. Адже немає суддів, поля як такого, а схоже це на сутички двох підрозділів або воєнні дії, а не на сучасний традиційний спорт.

paintball-hulk-Olexandr-PrystupovТак я познайомився зі спортивним пейнтболом. Я намагався порівняти і можу сказати, що він мало схожий на той пейнтбол, котрий існує в уяві людей, які побували на корпоративному пейнтболі.

Відмінність у тому, що матчі спортивного пейнтболу відбуваються на геометрично рівному майданчику зі стандартно рівними розмірами (згідно правил – 37 на 45 метрів), з надувним покриттям і трав’яним газоном або штучним килимом. Також суттєвою відмінністю є наявність суддівської бригади, яка контролює дотримання всіх правил командами, що складаються з 5 учасників.

Сьогодні спортивний пейнтбол – це чудовий спорт для розвитку індивідуальних рис характеру, тут людина знаходиться під колосальним емоційним тиском. Новачків захоплюють ті емоції, котрі відчуваються під час воєнних дій. Коли людина потрапляє в сутичку на вулиці, то вона відчуває сплеск емоцій. Спортсмена-пейнтболіста можна порівнювати з людиною на рингу, де йде серйозна тактична гра. Як і боксеру, пейнтболісту варто вгамувати свої нерви та переступити больовий поріг.

Правила пейнтболу у нас «синхронізовані» з європейськими. Українська федерація представлена в європейській раді. Українська збірна має право брати участь у чотирьох європейських серіях змагань – чемпіонатах Європи серед клубних команд, Кубку світу і Кубку націй.

У клубних європейських змаганнях ми граємо другий рік. Перший рік ми грали в любительській лізі і посіли призове місце, що дозволило нам перейти в напівпрофесійну. За всю історію існування пейнтболу в Україні наша команда перша потрапила в ряди напівпрофесійної ліги. Тепер ми плануємо перейти до професійної. Команда має відпрацювати 3-4 сезони, щоб перейти з одного дивізіону в інший.

Ми нарешті виступили на Кубку світу. Раніше Україна була лише раз представлена, якщо не помиляюся, то у 1999-му році. А нещодавно нам пощастило посісти в любительському дивізіоні друге місце.

За три роки існування команди, ми йшли лише вверх. Нас називають Халками. За три роки ми стали найкращими в Україні, зараз програємо максимум одни-два рази на рік. А успішна презентація України на міжнародних змаганнях з пейнтболу сприяє підвищенню іміджу нашої країни.

paintball-hulk-team-workЯк тренер я роблю все можливе. Особливі акценти робимо на технічній досконалості, яку відпрацьовуємо до автоматизму. Тут варто говорити про підсвідомість та память. Вважаю, що на словесному рівні неможливо навчити спортсмена, адже коли приходять емоції, то розум відходить на другий план і включається підсвідомість. В пейнтболі має все напрацюватися до автоматизму, коли людина незалежно від емоційного тиску має працювати на відмінно. Ми працюємо фактично без шансу на помилку.

Конкуренція у нас настільки жорстка, що граємо ми на виживання. Тому жодні емоції не можуть стати на нашому шляху.

Міліметри і сантиметри у спортивному пейнтболі відіграють велику роль, не можна ховатися дуже далеко, бо багато часу займає вихід з-за укриття, а кожна частка секунди має значення. Прострільність на змаганнях – 10 пострілів за секунду, відповідно одна десята секунди – це один постріл. Також додам, що це шалена динаміка. За хвилину вилітає 3 тисячі кульок з фарбами. Це дивовижне видовище.

Захисне спорядження використовується в любительському дивізіоні, хоча воно і не заборонене в професійному, адже кулька при влучанні створює, скажемо так, дискомфорт. Але про-гравці не використовують його. По-перше, це додаткове навантаження. По-друге, порушується процес теплообміну в організмі, а це викликає стомленість. Чим вищий рівень спортсменів, тим менше вони використовують різноманітне захисне спорядження. Елементарний захист є – наколінники, налокітники, які захищають від камінців під час підкатів. Одяг звичайний: штани та джерсі з прізвищем і номером.

Якщо взяти традиційні види спорту (футбол, баскетбол, гандбол, волейбол), то вся гра концентрується навколо одного предмету – м’яча. А в пейнтболі немає одного предмету, навколо якого концентрується увага, а є ціль, хоча вона схожа з волейболом чи футболом – заробити бал (очко)

Унікальність спорту в стрільбі з живими мішенями. Незалежно від обставин ти маєш стріляти у свого суперника. Корисний спорт для підготовки спецпідрозділів. За великим рахунком, цей спорт і вийшов з такого роду підготовки. Після появи такого винаходу як маркер.

paintball-hulk-winning-circleПеревага спорту в тому, що можна навчити людину стріляти не в закритому приміщенні типу «тир», а в природних умовах і з живими суперниками, ворогами. Це не звичайна стрільба на відстань по статичним мішеням, а набагато важча, адже влучити в когось, не потрапивши під кулі, досить складно. Якщо людина потрапляє в зону воєнного конфлікту, їй простіше, адже вона уже була в таких умовах, а не просто тримала в полі зброю і стріляла у дерев’яні силуети.

Це можуть бути не лише воєнні дії, а й терористичні атаки на банки, театри, автобуси, літаки та інші публічні місця. Що тільки не захоплювали останні десятиліття. Цей вид боротьби за права набуває «популярності». Людина в таких ситуаціях підвладна паніці, але права на помилку немає…

Правила життя створюємо ми. Все залежить тільки від нас. Наразі наша команда «Халк» 7-ма в рейтингу семі-про дивізіону серії «Мілленіум». А є команди, які по 10 років виступають і не можуть потрапити до чільної десятки. Вдалося нам це не легко, лише наполегливою працею і підвищенням кваліфікації гравців. Ми ставимо високі цілі і не стоїмо на одному місці – ані дня. Ми не говоримо, що «нам би хотілося краще грати чи виступати», а граємо і виступаємо на повну, закочуємо рукави і вперед!

записала Роксана Касумова

{social}

{iarelatednews articleid=»335,229″}