Сергій Левчук: «Шукайте в карате щось своє»

karate-Sergiy-LevchukЗустріч з президентом Української федерації карате Сергієм Левчуком на радіо «СпортОбоз» пройшла у позитивній атмосфері. Новина про золоту нагороду Аніти Серьогіної на чемпіонаті Європи з карате не могла не тішити. Сподівались ми і на медаль на Всесвітніх іграх з єдиноборств, що пройшли у Санкт-Петербурзі.

Але часто свої корективи вносить доля. Цього разу Сергій Левчук нам повідомив, що на контрольному тренуванні Аніта травмувалась – зламала палець на нозі, і не могло бути й мови про її участь у турнірі. Ми бажаємо нашій чемпіонці скорішого одужання і підкорення нових спортивних вершин!

Цього разу тем для розмови з президентом федерації карате також не бракувало.

— Як пройшли для українських спортсменів Всесвітні ігри в колумбійському Калі?

— Ми всі отримали великий досвід за результатами ігор у Колумбії. Ми дуже хотіли туди потрапити і завоювати нагороди. Напевно, нам потрібно більше і краще до цього готуватись, врахувати всі наші стратегічні і тактичні прорахунки. (Прим. ред. – Серьогіній не вистачило всього одного балу для виходу у півфінал). Хоча від таких негараздів, який трапився з Анітою, не застрахований жоден атлет в жодному виді спорту. Тому наразі ми будемо готуватись до наступних стартів, до чемпіонату Європи, який відбудеться у травні 2014 року.

karate-Illya-Shevlyak-Anita-Seryogina-Sergiy-Levchuk

— Цілком зрозуміло, що на турнірі, який відбувся в Росії – Всесвітні ігри з єдиноборств – конкуренція надзвичайно висока. Чи можна їх порівняти зі змаганнями в Калі?

— Я би поставив в один ряд ці змагання. Оскільки їх рівень і принципи відбору приблизно однакові. Це, як правило, чемпіони п’яти континентів і три призера чемпіонату світу. От вісімка найкращих вибирається за таким алгоритмом. У нас атлети виграють багато турнірів серії прем’єр-ліги, є лідери світового рейтингу. Я завжди повторюю, що і рейтинг України постійно зростає. І на сьогодні ми за низкою комплексних показників знаходимося на 16-му місці у світі. Проте, коли наші атлети доходять до турнірів найвищого рівня, то тут у нас, на жаль, часто не вистачає досвіду.

Нагадаю, що 188 країн є членами Міжнародної федерації карате, це одна з найбільших федерацій, яка може позмагатись і з олімпійськими видами спорту. Тому конкуренція надзвичайно висока – на деяких змаганнях виходить до ста чоловік в категорії.

І от Аніта – це перша українська спортсменка, яка заробила медаль на офіційному чемпіонаті Європи. До цього у нас не було таких нагород за всю історію Незалежності України. Це, на даний момент, найвище наше досягнення. Але все попереду, в нас великі перспективи і ми повинні підготувати до цього всю команду і показувати вже високий командний результат. Я вірю в це – і це буде!

— Взагалі, що змінилося в карате за останні пів року?

— Ми не стоїмо на місці і намагаємось комплексно підходити до розвитку нашого виду спорту, до розвитку федерації. Стосовно спортивних подій, які відбулися за цей час, то влітку пройшло кілька серйозних міжнародних стартів. По-перше, це чемпіонат Європи серед студентів, який відбувся в липні у Будапешті, і проводила його Європейська асоціація студентського спорту. На цих змагання Катерина Крива отримала золоту нагороду і ще кілька атлетів посіли призові місця. Можливо, ці змагання йдуть за окремою статтею рейтингу, але вони збирають студентів з більшості країн Європи. Карате представлене і на найбільш популярних змаганнях серед людей з вадами слуху – Дефлімпійських іграх у Софії. І знову двоє наших дівчат – Інна Мажара і Карина Янчук стали чемпіонками, троє хлопців отримали бронзові нагороди. А взагалі, влітку відбувалась підготовка до основних стартів. Ми провели на олімпійській базі в Карпатах збори з фізичної підготовки.

karate-levchuk-4— Мені пощастило потрапити на міжнародний турнір з карате в Чехії серед юніорів та кадетів, і я можу з упевненістю сказати, що цей вид спорту поглинає і захоплює твою увагу від початку і до кінця. Пристрасті на татамі вирують шалені. Особливо – у дівчат…

— Не можу дати чіткої відповіді, чому саме дівчата найсильніші у нас. Ми самі і всерйоз, і жартома обговорюємо це питання. Але насправді – карате стає надзвичайно популярним, це надзвичайно цікавий вид спорту, динамічний. Можливо, він не настільки відомий через відсутність у нас спеціалізованих спортивних каналів чи пропаганди, чи проведення турнірів міжнародного рівня. Про це також можна багато говорити. Адже, крім проблем з базами для підготовки спортсменів, у нас ще й дуже мало спортивних об’єктів, де можна було б провести такі змагання. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб навести лад у цій сфері і щоб фанати нашого спорту, батьки дітей, які займаються карате, і просто пересічні громадяни не лише про це дізналися б, а й почали б у цьому детальніше розбиратися і вболівати. Потрібно підіймати культуру вболівання серед населення, адже спорт – це не лише футбол. В напрямку популяризації карате, та й інших видів спорту, багато чого робить Спортивний комітет України. Зокрема, 11 грудня поточного року в київському Палаці спорту будуть проводитись ІІІ Всеукраїнські ігри з єдиноборств.

— У мене була розмова з тренером молодіжної збірної Петром Корнійчуком, і він сказав, що потенціал в нашої збірної надзвичайно великий.

— У нас карате не зовсім впорядкований вид спорту, до цього часу є багато федерацій і напрямків, які часто займаються одним і тим самим. Попри це, популярність карате зростає. Напевно, вона викликана нашим менталітетом. Тому що в нашому виді спорту люди часто можуть отримати ту реалізацію, якої не досягають у звичайному житті. Крім того, це видовищний і недорогий вид спорту. Окрім полотняного кімоно, нічого не потрібно, навіть взуття. Тобто можна займатися будь-де і в будь-яких умовах.

Стосовно популяризації карате. Ми зараз підготували пілотний проект: 26 жовтня у Львові ми провели командний чемпіонат України серед міст. Що це таке? В карате є вид змагань, який на спортивному слензі називається «стінки». Коли виходять 5 спортсменів з кожної сторони без вагових категорій, залежно хто на кого попаде волею жереба. Вони проводять 5 поєдинків і за загальним заліком перемагає команда, яка виграла найбільшу кількість поєдинків з цих 5-ти. В цьому проекті між собою змагалися збірні команди з 4-х областей України. Це наш пілотний проект, але ми його хочемо зробити видовищним і цікавим для людей.

karate-levchuk-2— З іншого боку він відзначав такий момент – перехідний вік у молоді. Адже саме у юнаків і дівчат наразі багато спокусливих моментів в житті, викликів. Як із цим справляються тренери?

— Якщо коротко – кожен по-своєму. Хочу сказати, що мотивація в людини, яка прийшла у спортивну секцію, не обов’язково з карате, постійно змінюється. У шестирічної дитини – це одна мотивація, у підлітків – інша, далі починається серйозний спорт. І наше завдання – цю мотивацію спортсменів постійно змінювати. В них повинна бути завжди якась нова ціль, нова мета, за якою вони повинні рухатись. І вона, насправді, часто змінюється. Не всі хочуть, можуть і стають чемпіонами. Але кожна людина в карате знаходить щось своє. Хтось бореться зі своїми комплексами, хтось бореться зі своїми амбіціями, комусь подобається спілкуватися, комусь подобається подорожувати.

— Цього року вирішувалось питання про включення карате до програми Олімпійських ігор і, на жаль, ви залишились поза Олімпіадою. Мотивація знизилася у спортсменів? Адже, можливість стати членом олімпійської сім’ї знову віддалилася.

— Дійсно, на це всі сподівалися, вірили, і шанси були досить великі. Букмекерські контори теж робили свої ставки. Але відбувся «кульбіт» з боротьбою. Ми, чесно, не можемо змагатися з таким древнім і солідним видом спорту. Не знаю, чому так сталося. Напевно, щось не допрацювала наша міжнародна федерація. Можливо, це пов’язано з комерціалізацією виду спорту – карате не настільки розвинуте комерційно порівняно з тими видами, які мають дуже потужних міжнародних спонсорів.

Але все не настільки погано. Зараз уже затверджено проект Європейських ігор 2015 року, де будуть брати участь 18 олімпійських видів спорту і 2 неолімпійські. І те, що там точно буде присутнє карате – уже відомо. Ігри відбудуться у Баку (Азербайджан).

Є певне розчарування. Але зараз відбудуться певні реформи в Міжнародній федерації. Зміниться стратегія, політика і ми будемо рухатись далі. Однозначно можу сказати, що популярність цього виду спорту не зменшилась. Рано чи пізно ми все одно будемо на Олімпіаді і будь-які негаразди нас навчають, що потрібно, щоб стало краще.

karate-levchuk-5— Що наразі стоїть на порядку денному?

— Зараз основні наші цілі – це Європейські ігри, це найближчі і найсерйозніші змагання, до яких ми будемо готуватися. Відбір відбудеться у 2014 році на чемпіонаті Європи і чемпіонаті світу, які пройдуть у Фінляндії і Німеччині відповідно. Сподіваюся, у Баку ми будемо представлені не одним спортсменом і результати наші будуть високими.

Крім того, майже 40 наших юніорів будуть виступати на чемпіонаті світу, який пройде у Гвадалахарі (Іспанія) з 7 до 10 листопада. І міжнародний турнір в Чехії був одним з етапів відбору молодих українських атлетів, – юніорів, кадетів і молоді. Чемпіонат України та міжнародний турнір стали етапами відбору, за результатами якого була сформована наша молодіжна збірна. І ми віримо, що кілька нагород завоюємо.

— У нас досить чисельна молодіжна збірна, яка представлятиме нашу країну на ЧС в Іспанії. Як ви думаєте, за рахунок чого вдається все більше дітей залучати до секцій чому? Все завдяки вашій вдалій пропаганді? Чи карате є більш доступним, ніж інші види спорту?

— Так. Одна причина в доступності карате. Інша – ми робимо багато кроків до створення системи розвитку українського карате. Можливо, нам іще не все вдалося. Але я завжди повторюю: дитина, яка приходить в секції української федерації карате , має перспективу через через 5-10 років виступати на міжнародних змаганнях найвищого світового рівня. Наразі люди мають можливість спілкуватися з чинними членами збірної, проводять з ними спільні збори, тренування. Їх це захоплює і вони самі себе бачать на тому місці. Тому, дійсно, популярність надзвичайно висока.

— Незважаючи на скрутне становище українського спорту підтримка від держави все ж є?

— Тут гріх жалітися. У наших спортсменів є можливість виїжджати на міжнародні змагання. Може, більше хотілося б якоїсь систематизації самого розвитку карате. Але ми зараз працюємо над цим всі разом — і федерація, і Спортивний комітет, який опікується неолімпійськими видами спорту, і Міністерство молоді та спорту. Зараз все знаходиться в стані змін, реформ і пошуку кращих варіантів. Український спорт завжди був на високих позиціях у світі і незалежно від видів спорту українці завжди були спортивною нацією. Хотілося б більше висвітлення спорту у ЗМІ. У нас, на жаль, пробитися на телебачення дуже важко, і не зрозуміло, чим це все викликано.

karate-levchuk-1— Але якщо ми вже заговорили про секції карате. Чи є якийсь спосіб вберегтися від недобросовісних тренерів, чи як їх краще назвати. Адже минулого разу ви розказували про різноманітні школи, які пропонують навчити бойовим мистецтвам, але насправді до справжнього карате це немає ніякого відношення. Як правильно батькам обрати секцію для своїх дітей?

— Це є одна з проблем, яку ми намагаємось вирішувати. Надзвичайна популярність карате породжує бажання в людей, які мають неглибокі знання з цього виду спорту, до створення гуртків, секцій. Я б умовно розділив карате на три підгрупи. Є карате як бойове мистецтво – це організації, на чолі яких стоять майстри, які проповідують свою школу бойового мистецтва. Хоча всі існуючі спортсмени карате свого часу вийшли з якоїсь школи. Друга категорія – карате як спорт. Тут є тільки наша Національна федерація, яка представляє Всесвітню федерацію карате. Ми займаємося карате, розвиваємо його у вигляді спортивного єдиноборства і намагаємося виховувати чемпіонів. І третя категорія: я б умовно назвав це фітнес-карате. Це не погано, якщо навчає хороша людина, фахівець. Якщо воно не шкодить – займайтесь. Але поцікавтесь, які перспективи ви хочете мати в результаті. Головна ж порада – пошукайте інформацію про ту секцію, куди йдете займатись карате, почитайте відгуки про фахівця, його послужний список і т.д.

На мій суб’єктивний погляд, з усіх існуючих в Українці секцій карате більше половини – профанація.

— Чи можна наразі виділити певну область в Україні, яка готує стабільно сильних каратистів? Чи карате у нас однаково якісно розвивається у всіх куточках України?

— У більшості видів спорту є свої осередки, центри і основні міста, де розвивається той чи інший вид спорту. В карате я би виділив три регіони – це Київ, Одеса і Львів. Ще, можливо, Чернівці. Це я говорю про регіони, які є основою національної збірної. Непогано карате розвивається у Харківській області, Дніпропетровській, Сумській. Хоча, не завжди кількість відповідає якості. Може бути величезна кількість клубів, організацій, тренерів, спортсменів і дітей, які займаються, але дорослих спортсменів немає. Тому що не виходить, вони втрачають мотивацію, тренери не можуть підняти учнів до конкурентного рівня і люди перестають займатися спортом.

karate-levchuk-3— У нас також є тренери міжнародної категорії.

— Ми у Федерації зараз працюємо над створенням системи градації і акредитації тренерів. І разом зі Спортивним комітетом України намагаємося створити єдиний стандарт визначення рівня тренерів, які займаються тим чи іншим видом спорту. Стара система ДЮСШ не зовсім актуальна зараз. Тому що в нас часто спорт розвивається і в приватних клубах, громадських організаціях, гуртках, і ці люди не є штатними працівниками спортивних шкіл, але вони дають високі результати, а інколи і навпаки. Тому відділити одних від інших дуже важко, особливо пересічним громадянам.

— Цього року Росія прийняла дуже багато змагань світового рівня – це і ЧС з легкої атлетики, і Універсіада в Казані, різноманітні етапи кубку світу та інше. Чи є шанс в України стати спортивною країною? Проводити не лише ЧЄ з футболу та баскетболу, але змагання з інших видів спорту.

— Насправді в Україні проводити змагання високого рівня важко. Перша причина – відсутність спортивної інфраструктури. Візьмемо, до прикладу, Київ. Ми вже будемо в тринадцяте проводити найбільший турнір з карате Kyiv Open (травень-2014), і приміщення, яке б відповідало міжнародним вимогам змагань з єдиноборств, у нас у столиці немає. Мається на увазі зал з трибунами, з майданчиком, з можливістю доступу до роздягалень. Палац спорту – це один із залів, який постійно затребуваний, досить не дешевий. А залам інститутів уже по 40-50 років і вони досить застарілі на сьогодні. Спеціалізованого залу немає. В інших містах трохи краща з цим ситуація. В тому ж Харкові і Донецьку. Можливо, якщо будемо робити від України заявку на якусь першість, розглядатимемо інші міста.

— Але, можна з упевненістю сказати, що з Україною рахуються на міжнародній арені, а наша збірна постійно підіймається до рівня призерів…

— Напевне, усі труднощі нас загартовують, і ми, переборюючи все, здобуваємо перемоги. Хотів би всім побажати знайти в карате щось своє – свою методику, свій шлях до перемоги.

Леся Гасич

{social}

{iarelatednews articleid=»1656,1648,1513,1478″}