Вадим Стеценко: «Головна ціль – зробити фізичне виховання і спорт модним»

stetsenko_interviewНа початку листопада віце-президент Спортивного комітету України Вадим Григорович Стеценко приступив до нової посади – Голови Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України. З цієї нагоди ми поспілкувалися з Вадимом Григоровичем, розпитали про прийдешні плани, найближчі цілі та подальшу співпрацю зі Спортивним комітетом України:

Пане Вадиме, ви перемогли у конкурсі на заміщення посади Голови Комітету з фізичного виховання і спорту МОН. На що ви звернули увагу, під час презентації свого бачення подальшого розвитку Комітету?

— Я підготував програму щодо подальшого розвитку учнівського і студентського спорту, тому що в компетенції Комітету і дошкільний, і шкільний, і студентський спорт, починаючи з дитсадків і закінчуючи вищими навчальними закладами. У своїй презентації виклав своє бачення цього напряму: визначив проблематику і стратегічні завдання, як їх вирішити і на які результати ми очікуємо.

Головною проблемою на сьогоднішній день є погіршення стану здоров’я української молоді. Також неналежна спортивна інфраструктура. Це все стосується цього напряму, адже Комітет має свої спортивні споруди, на яких потрібно проводити підготовку для участі на всеукраїнських і міжнародних змаганнях. Спортивна інфраструктура потребує оптимізації, модернізації та реконструкції.

Окрім того, для гідного представлення на світовій спортивній арені потрібно оптимізувати міжнародні зв’язки, підняти імідж Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України. Тобто стратегічні завдання: реформування Комітету, залучення молоді до занять фізичної культури і спорту й, найголовніше, зробити це модним, щоб молоді люди розуміли, що займатися фізичної культурою – це модно, що вони будуть в тренді. Для цього потрібно проводити всілякі рекламні, інформаційні кампанії, створювати мотиваційні моменти і запроваджувати інноваційні підходи. Потрібно налагодити роботу із центральними, регіональними і місцевими органами виконавчої влади, з ВУЗами, зі студентською та шкільною всеукраїнськими спілками, федераціями, Національним олімпійським комітетом, Спортивним комітетом України та іншими громадськими організаціями. Якщо консолідуємо всі зусилля, то ми отримаємо хороші результати.

Якою бачите свою команду?

Комітет має свою структуру, в якій є напрямок фізичного виховання і спорту. Фахівці будуть займатися фізичним вихованням і спортивною роботою серед учнівської та студентської молоді. Бачу кадрову проблематику. Потребуємо фахівців, які б розуміли, що вони роблять, зі своїм баченням подальшого розвитку, а також бажанням працювати в цьому напрямку. Якщо спеціаліст працює і відповідає всім вимогам, то це не означає, що його будуть міняти на молодого фахівця. Але якщо будемо проводити конкурс чи комісію щодо відбору претендентів на ті чи інші посади, то, зрозуміло, що перевагою буде активність, енергійність і сучасність.

В чому вбачаєте труднощі?

— Не можу сказати, що відчуваю якісь труднощі. Просто для початку нормальної роботи необхідно оптимізувати структуру Комітету, підібрати професійну команду, яка буде йти разом зі мною і виконувати визначені стратегічні завдання.

Але на сьогоднішній день відсутня фінансова підтримка Комітету. У 2016 році було скасовано фінансування на проведення заходів, придбання інвентарю тощо. Наразі маємо зробити все необхідне, щоб кошти на 2017 рік були виділені, тому що пріоритетні змагання в напрямку студентського спорту в 2017 році – це Всесвітні Універсіади. І вже цієї зими в Казахстані відбудеться 28-а зимова Універсіада.

Як на мене, величезні кошти виділяються на структуру центрального апарату та місцевих філій. Вважаю, треба оптимізувати та скоротити цю структуру для більш ефективного використання коштів.

Як складатиметься ваша співпраця зі Спортивним комітетом України?

— Спортивний комітет теж займається розвитком фізичного виховання та спорту серед молоді, проводячи фестивалі, всеукраїнські ігри. А, враховуючи, що Спортивним комітетом було започатковано проведення Всеукраїнських Студентських ігор, то саме в цьому вбачаю нашу співпрацю. Впевнений, що будемо започатковувати інші проекти і працюватимемо разом.

Прес-служба Спортивного комітету України