Ярослав Винокур: «Більярд – спорт для всіх!»

billiard-Yaroslav-Vynokur18-го жовтня у Мінську стартує чемпіонат світу зі спортивного більярду у дисципліні «Вільна піраміда». Титул чемпіона світу на цьому турнірі захищатиме наш Ярослав Винокур, який торік виграв ЧС у Києві. Інтерв’ю легенди українського більярду – спеціально для вас.

Ярослав Винокур – одна з найбільш відомих особистостей у світі російського більярду. Ось уже 18 років він радує публіку своєю завжди продуманою, розумною, чіткою і точною грою. За цей час він став багаторазовим чемпіоном України, переможцем і призером чемпіонатів Європи, інших міжнародних турнірів. А найбільші досягнення у кар’єрі Ярослава – це два титули чемпіона світу з «Піраміди». Перше золото одесит виграв ще у 2003-му, а друге – у 2011-му. Феноменальний результат для 37-річного спортсмена у той час, коли на більярдному фронті тотально наступають молоді.

Світовий фаворит російського більярду, людина, завдяки якій у різних куточках нашої планети піднімається синьо-жовтий прапор, розповідає читачам «Спорткому» про інтелектуальний спорт – більярд.

Ярослав має дві вищих освіти і є азартним гравцем, а кожна гра для нього – мікро-війна. Забратися на вершину спортивного більярду було вкрай важко, а втриматися там – ще складніше. Але Винокур щороку доводить, що він повністю опанував мистецтво володіння києм.

— Більшу частину свого життя Ви присвятили спортивному більярду. Як втрапили на спортивний гачок?

— Потрапив у цей спорт дуже давно, а почалося все з розваги, яка переросла у професійний спорт. На той час була в Одесі непогана школа з хорошими гравцями, які виїжджали на змагання. Якось спробував з ними і так потихеньку втягнувся. Зараз вже і не згадаю, бо це було не менше ніж 18 років тому.

— За ці 18 років Вам вдалося досягти звання чемпіона світу. Вас супроводжував ці роки тренер?

— Як такого тренера не було. На той час таке не практикувалося. Лише були люди, за якими тягнешся, спостерігаєш, і тренування минали саме так, за наслідуванням.

— Порівнюючи тогочасні турніри, чемпіонати з сьогоднішніми, що можете сказати?

— Звісно, все змінюється. За великим рахунком, змінилися навіть правила, динаміка гри. Але це нормально, адже з плином часу все змінюється і розвивається, процес еволюції неминучий, тому додається динаміка та показовість. Сьогодні це дуже важливо, особливо швидкість.

billiard-Yaroslav-Vynokur-Diana-Mironova

— Це позитивна тенденція, на вашу думку?

— Тут втрачається якась інтелектуальна складова, яка компенсується швидкістю та показовістю. Але це дає сплеск нового, який сьогодні необхідний. Взагалі з того часу, як я прийшов у більярд, пройшло багато епох, поступово розвиток більярду стає на правильний, розумний шлях.

— Якими якостями має володіти спортсмен у професійному більярді? Це, першочергово, певний інтелектуальний рівень, адже особливої фізичної підготовки не потрібно?

— Безперечно, без поєднання інтелектуальних здібностей та технічних знань неможлива перемога, але помилково вважають, що це статичний вид спорту. Насправді фізична підготовка теж важлива. Витримувати напругу і проходити за одну зустріч десятки кілометрів навколо столу. Більярд розвиває зір, що є фізичною особливістю. Я колись спілкувався з людьми, які займалися спортивною стрільбою, то їх зобов’язували грати у більярд, щоб зір концентрувався. Там більярд практикують як корисну вправу. Сьогодні цікавість до більярду настільки очевидна серед будь-яких верств населення чи вікових груп, що вже мало хто позиціонує його як розвагу на вечір.

— Більярд позиціонує себе як інтелектуальний спорт, для якого мало знати правила і мати досвід. Тут, як в шахах чи картах, присутні психологічні атаки…

— У будь-якому спорті вищих досягнень має бути професійна підготовка, спортсмен має володіти комплексом певних якостей, адже щось одне не працює. В будь-якому разі це процес, це тактика, це стратегія. Якась мікро-війна, яку варто розуміти в загальному і розуміти тактику її ведення. Як її витримати і перемогти. Для цього потрібно багато якостей, починаючи від професійних і закінчуючи людськими. Будувати стратегію потрібно без вивертів якихось, а орієнтуючись на суперника-гравця. По ходу гри варто підлаштовуватися під те, що ти маєш у дану секунду. Війна почалася і вона починає підносити якісь сюрпризи, до яких треба бути готовим, щоб оцінити і спробувати пройти процес адаптації.

— Як проходить процес підготовки?

— Кожен гравець – індивідуальний. Оцінивши слабкі та сильні сторони, обираєш режим гри, темп. Щодо процесу, то тренуюся багато, адже треба тримати себе у формі і бути в тонусі. Щодо часу, то він варіюється – інколи три, а інколи й вісім годин. Раніше більярд був щодня, а сьогодні вже є сім’я, тому намагаюся приділяти час також і іншим сторонам свого життя. Маю маленьку дитину, у квітні нам уже було два роки, а незабаром стану батьком вдруге.

— Напевно, без спорту у династії Винокурів не обійдеться?

— Так! А чом би й ні? Спорт – це добре. У будь-якому випадку – чи аматорському, чи професійному. Навіть аматорський допомагає розвивати особистість, і ніколи, напевно, не шкодить.

billiard-Yaroslav-Vynokur-1— Чи є спеціальна більярдна література, наукові розробки?

— Ні, такої літератури з російського більярду, на жаль, немає. З радістю почитав би. Інформаційно збагачуємося на турнірах. Є федерація, яка інформує про якісь новаторства. До речі, Федерація спортивного більярду України підтримує, за можливістю возить на турніри, чемпіонати світу та Європи, а також інші офіційні змагання. Перед ними проводить збори. Для суддів влаштовує семінари.

— А що можете сказати про суддівський корпус?

— Суддівський корпус України гідний світового рівня. Більше того, ми маємо велику кількість суддів міжнародного класу. Якщо розглядати недоліки, то, напевно, мало молодої крові, свіжого погляду. Але тут визначну роль відіграють питання фінансування. В нашій країні питання грошей є актуальним, і від цього нікуди не дітися. Молоді люди хочуть заробляти, а суддівство багато грошей не приносить.

— Українські спортсмени на сьогодні одні з найсильніших у світі. Як ставляться до українських спортсменів?

— Судді – об’єктивно, спортсмени – з повагою. Україна майже завжди у перших рядах і завжди з призами. Склад спортсменів, які виїжджають, завжди освіжається, люди ростуть і вливаються в команду з іменитими більярдистами.

— Чи є у більярді – спорті для всіх – місце фортуні?

— Безперечно. Вона присутня абсолютно у всіх видах спорту. Все буває… Щодо спорту для всіх, то це правильний лозунг, адже є змагання для будь-якого віку, починаючи з дитячих і закінчуючи ветеранськими турнірами.

{social}

{iarelatednews articleid=»890″}