altЗаключний раунд фіналу шахового Гренд Слем – 4th Final Masters – стане вирішальним у визначенні переможця. Адже раніше беззаперечний лідер змагань Василь Іванчук напередодні, граючи чорними, поступився Магнусу Карлсену і дозволив норвежцю наздогнати себе у турнірній таблиці – обидва гросмейстери тепер мають по 14 очок (нагадаємо, згідно так званих правил Більбао за перемогу тут нараховується 3 очка, за нічию – 1). 
Фахівці постійно відзначають нестандартний стиль гри Іванчука – він постійно використовує інноваційні комбінації, завжди намагається грати на перемогу, навіть коли турнірна ситуація того не вимагає. Ось і цього разу Василь не став відсиджуватися у захисті, грав цікаво і різноманітно. Ситуація на дошці була приблизно рівна, але наприкінці партії українця підвів час – у нього залишилося на ходи 2 хвилини, тоді як у Карлсена близько 15. І з цієї складної ситуації наш шахіст викрутитися не зумів…
Варто зазначити, що Магнус Карлсен – єдиний учасник турніру, який вихідний день перед дев’ятим туром цілковито присвятив відпочинку. Інші ж п’ятеро – Іванчук, Ананд, Аронян, Вальєхо і Накамура – взяли участь у майстер-класі з кулінарного мистецтва. Під керівництвом досвідченого кухаря Борхи Еччеверії готували страви національної баскської кухні з морепродуктів – вугрів, восьминогів, мідій, які приправляли маринадом на вині. Часто шахісти робили круглі очі, адже вперше бачили деякі інгредієнти. Вправним кулінаром, як виявилося, є Франсиско Вальєхо, який допомагав порадами своїм менш досвідченим колегам-суперникам. Після завершення майстер-класу учасники відобідали стравами власного приготування. Ніхто не постраждав. 
У заключному турі Василь Іванчук білими фігурами зіграє проти вірмена Левона Ароняна, який у разі перемоги наздожене тандем лідерів. Карлсен – чорними проти американця Хікару Накамури, котрий у разі перемоги також набере 14 очок. Якщо після останнього туру у двох або більше шахістів буде рівна кількість очок, буде проведено бліц-тай-брейк.
{social}
{iarelatednews articleid="840,833,829,816,807,795"}

Developed in conjunction with Joomla extensions.