Близько тисячі спортсменів виступили на ЧУ з панкратіону

pankration-ukr-champ-2013-grappling-no-giУ Києві, в ігровому спортивному залі Національного університету фізичного виховання і спорту, відбувся 10-й ювілейний чемпіонат України з панкратіону. Змагання проходили у двох найбільш популярних розділах програми – грапплінг ноу-гі (без кімоно) та ММА (змішані єдиноборства, повний контакт).

Традиційно у цих видах програми у кожну вагову категорію заявляється величезна кількість учасників. Ось і цього разу число охочих проявити себе на національному рівні і потрапити до поля зору тренерів збірної просто зашкалювало – за медалі чемпіонату України упродовж двох днів боролися і билися 962 спортсмена. Відповідною була і кількість глядачів – зал, що вміщує 2000 уболівальників, був забитий під зав’язку, люди стояли у проходах.

«Змагання були організовані у тісному партнерстві зі Спортивним комітетом України, – розповів перший віце-президент Федерації панкратіону України Олександр Мандрік. – Адже СКУ фінансує наші суддівські семінари, а кількість суддів на змаганнях здивувала навіть досвідчених глядачів. У нас було чотири майданчика, і на кожному з них без зупинок проходили поєдинки. Були чітко лімітовані часові межі, за які ми не могли виходити, – і суддівська бригада впоралася із завданням».

«Дійсно, судді відпрацювали на дуже високому рівні, – дає свою оцінку головний суддя змагань, віце-президент ФПУ Роман Яковенко. – Усе пройшло згідно регламенту, у чітких часових межах – ні хвилиною раніше, ні хвилиною пізніше. Суддів приїхало багато, були серед них як досвідчені арбітри, так і ті, які судили раніше тільки на двох-трьох турнірах.

Щоб підготувати їх, напередодні чемпіонату ми провели суддівський семінар, де роз’яснили і розібрали усі моменти, які можуть трапитися на килимі. Під час змагань процес разом із головним суддею у правильне русло направляли і його заступники – більш старші керівники майданчиків, які мають колосальний досвід роботи як на національних, так і на міжнародних турнірах. Ми сформували бригади таким чином, щоб вони були збалансовані – щоб слабшим допомагали сильніші. Вдалося згуртувати весь суддівський корпус, досягти усвідомлення, що чемпіонат України – надзвичайно важливий старт. Що в руках рефері, можна сказати, доля спортсмена, одна помилка, невірне рішення – і ми можемо позбавити його титулу, більше того – зламати карєру бійця. Тобто важливо, що судді добре були готові не тільки в технічному, фізичному плані, не втомлювалися на майданчику, але і в моральному аспекті. Повторюся, за рахунок якісно проведеного семінару та відмінній організації чемпіонату в цілому нам вдалося відсудити на високому рівні.

Один з найважливіших показників якісного суддівства – відсутність травм. Їх цього разу практично не було, хоч панкратіон і дуже жорсткий вид спорту – так, синці, розтягнення, невеличкі забої».

На цих змаганнях продовжилося формування збірної на наступний рік – тренерська рада зараз працює над рейтингом, який спортсмени набирали упродовж року, і готує перелік кандидатів до національної команди. Тренери, окрім перевірених бійців, побачили і багато нових облич. За словами Олександр Мандріка, є кілька сильних спортсменів з Чернігівської області, з Кіровограду, які, вірогідно, увійдуть до складу збірної. Але у командному заліку найуспішніші результати показали лідери панкратіону в Україні – команди Сумської, Чернівецької, Київської областей.

«Рівень майстерності учасників реально щороку зростає, – оцінює змагання головний тренер збірної України Сергій Чередниченко. – Але також треба відзначити, що зростає і рівень конкуренції, яка нині досягає вже мало не граничних показників. Попри те, що на чемпіонаті не виступали багато перших номерів збірної, за плечима у яких надзвичайно важкий сезон, кожна категорія була наповнена висококласними бійцями, майстрами спорту і майстрами спорту міжнародного класу.

Зрозуміло, що чим більша конкуренція, тим і рівень збірної буде вищим. І наше завдання – створити таку конкуренцію, здорову конкуренцію, щоб коли людина перемагала на чемпіонаті України, ми були впевнені – вона гарантовано потрапить до трійки призерів на чемпіонатах Європи і світу.

Не буду зупинятися на особистостях, але ми побачили багато хороших і перспективних спортсменів, багато молоді, яка, переконаний, проявить себе у майбутньому на міжнародному рівні».

Цей чемпіонат став своєрідним містком між сезоном нинішнім та наступним. Наприкінці 2013-го року буде сформовано склад збірної. Наступний рік почнеться для бійців панкратіону Кубком України, який пройде у кілька етапів. Далі, за рішенням тренерської ради, – рейтинговий міжнародний турнір. А вже потім – навчально-тренувальні збори перед чемпіонатом Європи, який 6-8-го червня пройде у місті Южному Одеської області. За ті пів року, що залишились до його початку, пройде, так би мовити, корекція складу збірної – тренери мають визначитися, хто буде першим номером національної команди (адже на чемпіонати світу та Європи кожна країна може виставити тільки по одному бійцю у категорію).

«Рік, що вже минає, був для нас досить складним, – підбив підсумки сезону Олександр Мандрік. – Змінилося керівництво ФІЛА, було рішення МОК виключити боротьбу з олімпійської програми – і це все відобразилося також і на нас. Та попри усі неприємності ми свій план на сезон, що стосується національних стартів, виконали. На міжнародній арені взяли участь у чемпіонаті Європи, де підтвердили своє лідерство – всьоме поспіль стали чемпіонами континенту. На Всесвітні ігри з єдиноборств мали 8 ліцензій з 10-ти можливих, і з восьми спортсменів п’ятеро вибороли медалі: золото взяв Сергій Гузєв, срібло – Вікторія Синявіна і Андрій Рєзнік, бронзу – Юлія Торянська і Олександр Висоцький. Цей результат я розцінюю як хороший – все ж ми розраховували взяти принаймні три золоті медалі, але Фортуна цього разу трохи відвернулася від нас. Якщо підсумувати, то, незважаючи на усі перипетії, свій план ми виконали – стали чемпіонами Європи, гідно виступили на Іграх, прославили Україну, гімн «Ще не вмерла України…» звучав на російській землі, і ми цим пишаємося.

Наступний рік буде не менш напруженим. На 2015-й рік заплановано вже ІІІ Всесвітні ігри з єдиноборств, відбудуться також і перші Європейські ігри (Баку, Азербайджан), до програми яких включено панкратіон. Відповідно у 2014-му починаються ліцензійні старти. Ну, і чемпіонат Європи, який ми будемо приймати у Южному. Нам знову довірили це право, тому що Україна є лідером у нашому виді спорті – в організаційних аспектах і питаннях суддівства. Ми, знову ж таки, плануємо виграти Євро. Потім в Угорщині відбудеться чемпіонат світу серед дорослих, чемпіонат світу серед молоді у Росії, різноманітні міжнародні турніри. Будемо відстоювати свої титули і йти до своєї мети: стати 10-разовими чемпіонами Європи та 10-разовими чемпіонами світу».

{social}

{iarelatednews articleid=»1778,1769,1765″}