Федерація флорболу: Підсумки сезону 2019-2020!

Цей сезон став особливим для українського флорболу, адже певні обставини, на які ніхто не міг вплинути, залишили всіх нас без певного вишуканого десерту під назвою «плей-оф», заради якого всі і розпочинали свій шлях в сезоні 2019/20. Проте, були цілих 8 категорій, серед яких зіграли багато цікавих матчів, які все ж таки виявили чемпіонів і настав час розповісти про них. Ми будемо рухатися від наших наймолодших спортсменів до еліти українського флорболу. Нагадаємо, що матчі під егідою УФФ проводяться в вісьмох категоріях: від U-10 до Вищої ліги. Не змусимо вас довго чекати!

U-10
Вона ж і Challenge-ліга. Одна з двох категорій, яка була утворена на початку сезону. В ній брали участь наймолодші флорболісти, яких тільки очікує видатна кар’єра гравця. В цьому сезоні грали команди «Шторм», «Янтар», «Ракети», «Акули», «Золоті леви», «Максимум», «Суперстар» та «Мустанги». Але переможця виявлено не було, рівно як і тих, хто програв, адже мета цієї категорії полягає не в тому, щоб розіграти трофей та виявити найсильнішого, а в тому, щоб показати юним гравцям те, як виглядають ігри на великому майданчику проти суперників з інших міст. Challenge-ліга є певним інкубатором для гравців, в яких все тільки починається.

U-11
Перша категорія, де розпочалися ігри на рахунок. Більшість гравців вперше впізнала смак відповідальних баталій, де ціною однієї дії можна отримати все або нічого, прямо як у матчах дорослих команд. Цього року переможцем стала тернопільська «Вікторія», проте срібний та бронзовий комплект отримав один клуб, а саме «Янтар» з Новояворівська. Як так вийшло? Справа в тому, що галичани заявилися на чемпіонат двома командами, а саме з хлопчиків та дівчат. Юнаки забрали 2-ге місце, а дівчини 3-тє. Також, брали участь київський «КФК», за який грає один з двох найкращих бомбардирів турніру та «Шторм» з Тернополя.
U-13
На відміну від двох молодших категорій, в чемпіонаті серед гравців, що молодші за 13 років, було зіграно чотири тури. Чемпіоном стала «Вікторія» (причому це не останній трофей тернополян, про який ми сьогодні згадаємо). Срібло отримав «Скіф» з міста Новий Розділ. Один з лідерів сучасного українського флорболу «Лемберг» зі Львова відправив на турнір цілих три команди з приставкою у вигляді назви головної команди західної столиці: «Геліос», «Спарта» та «Титани». Зі львівської родини призове місце змогли зайняти тільки «спартанці», отримавши бронзу. Також, продемонстрував гідну гру, проте не зайняв призове місце «Шторм» з Тернополя.
U-15
Тут «Вікторія» знову продемонструвала своє домінування в дитячо-юнацькому флорболі, хоча потужних команд було ще більше. Слід відзначити те, що команда мала добру передсезонну підготовку у вигляді протистоянь з дорослими командами Другої ліги, де хлопці себе добре показали. «Лемберг» відправив за перемогами дві команди: «Титани» та «Гладіатори», а перші, в свою чергу, взяли друге місце. Бронзу забрала команда перспективного луцького клубу «New Life». Також гідну боротьбу тим, хто зайняв призове місце нав’язали «Янтар», «Шторм», «Вулкан», «Black Fire» та «Freedom».

Друга ліга
Цей чемпіонат було впроваджено тільки цього сезону та подарував нам цікаві протистояння між перспективними гравцями вже добре відомих українському флорболу команд. В Другій лізі можна побачити фарм-клуби «Айсберга», «New Life» та «Лемберга». Перші, до речі, зайняли 2-ге місце. Переможцем ліги та підвищення в класі заробив «Рестарт» з міста Горохів, а третє місце забрали гравці ужгородської «Альфи».

Перша ліга
Якщо побачити регламент другого за силою чоловічого дивізіону, то можна провести аналгію з НХЛ, адже команди теж поділені на дві конференції, тільки названі вони не на честь сторін світу, а берегів найдовшої української річки Дніпро. В лівобережній конференції брали участь полтавський «Biters», мелітопольська «Легенда», київські «Вікінги» та білоцерківський «One Way». Команди перераховані відповідно підсумкового результату в таблиці. До речі, полтавський колектив є одною з двох команд, яка не зазнала жодної поразки цього сезону. Проте, одна втрата очків відбулася в матчі проти «Легенди» в першому турі. Там команди розіграли цікаву нічию 4:4. За підвищення в класі на правому березі боролися вже всім добре знайомий «Лемберг-2», «Fearless», «Норе», «Скіф», «Chosen» та «Sky». Колективі перераховані таким же чином, як і в частині про команди зі східної частини України. Тут треба відзначити рівненський «Fearless», який формально розпочинав сезон у другій лізі, але вони перемогли в передсезонному турнірі за вихід у Першу лігу і зараз є одним з претендентів на підвищення до еліти українського флорболу. Рівняни проробили за сезон такий шлях, до якого деякі команди йдуть роками, тому це гідно поваги.

Жіноча ліга


Нажаль, минулорічний чемпіон «Янтар» не зміг брати участь у розіграші жіночого чемпіонату України 2019/20, проте майстрині флорболу з цієї команди підсилили «Скіф» з міста Новий Розділ. Ці трансфери для новороздільського колективу були більш, ніж доречні, адже за підсумками сезону команда навіть не втратила очки, перемігши в усіх десяти матчах. Прогрес продемонструвала жіноча команда «Київського Флорбольного Клубу», яка зайняла друге місце за підсумками сезону. Привітав всіх з власним дебютом в чемпіонаті України луцький «Айсберг». Увага української флорбольної спільноти також була прикута до «New Life», «VIP» та «Лемберга», але до призових місць трохи не вистачило.

Вища ліга


Отже, ми добралися до еліти українського флорболу. Розіграш Вищої ліги цього року вийшов дуже цікавим і всі з нетерпінням чекали вирішальних ігор. Проте, через пандемію коронавірусу, було прийняте рішення зупинити всі чемпіонати, а медалі видати згідно поточним таблицям. Таким чином, цілком заслужено чемпіоном вдруге поспіль став львівський «Лемберг». «Леви» могли приєднатися до компанії жіночого «Скіфу» та полтавського «Biters» і стати третьою командою, яка жодного разу не програвала цього сезону, але в останньому 14-му матчі вони поступилися «Скалі» з Мелітополя в матчі, який прийнято називати «класичним». Мелітопольці завершили регулярний чемпіонат гучною перемогою і показали, що вони можуть обгравати «Лемберг», тому команда поїхала готуватися до вирішальних ігор ще не знаючи про те, що ця перемога не більш, ніж принципова. «Скала» посіла друге місце. Після невеличкого переформатування складу, «Шторм» з Тернополя зайняв третє місце. Нагадаємо, що участь також брали «New Life», «Айсберг», «Вулкан», «КФК» та «Запоріжжя».

Національна збірна


Не будемо забувати й про те, що цього року найкращі українські гравці об’єдналися під прапором нашої держави, щоб гідно представити збірну в кваліфікації до чемпіонату світу. Україна зіграла перші офіційні матчі з 2014 року. Звісно, була переможна гра влітку 2019 року у Львові проти Білорусі, був цікавий виїзд на турнір до Швеції, але то були товариські матчі, тож настав час офіційних змагань. Наша команда потрапила до групи з зірковою збірною Швеції та бойових Польщі та Словенії. Ігри групового етапу показали, що в нашої збірної ще дуже багато роботи, проте, навіть один з гравців Швеції, а саме Расмус Енстрьом, казав про те, що Україна приємно шокувала «тре крунур». Регламентом була передбачена битва за престиж, де суперником стала збірна Великої Британії. Якщо бути не багатослівним, то можна сказати, що 2 лютого 2020 року став історичним днем для українського флорболу, адже у напруженому матчі збірна Україна здобула першу в історії офіційну перемогу з рахунком 8:7. Тож, чекаємо оновлення рейтингу ІФФ, де Україна має суттєво додати позиції.

Павло Локшин