Фрі-файт. Винайдено в Україні

На межі тисячоліть українець Андрій Старовойт започаткував новий вид спорту фрі-файт (вільний бій). Через 10 років цей вид єдиноборств почали культивувати в Європі, Сполучених Штатах Америки та Китаї. В історії України ще не було такого, щоб створений у нас вид спорту став таким популярним в різних країнах. Про секрет успіху фрі-фату, котрий є не просто видом спорту, а цілою унікальною системою, президент Всеукраїнської федерації фрі-файту і контактних єдиноборств Андрій Старовойт розповів в інтерв’ю «Спорткому».
Андрію, розкажіть про власний спортивний винахід.
Фрі-файт достатньо молодий, проте видовищний вид спорту, завдяки його різноманітній техніці і правильним формулам поєдинку зберігається динамічність. З 2006-го року фрі-файт офіційно визнано видом спортивної боротьби.
На жаль, дуже часто плутають фрі-файт з боями без правил, або зі змішаними єдиноборствами. У мене завжди запитують звідки бере свої витоки фрі-файт, а я відповідаю: «Звідки бере свої витоки бокс? Звідки бере свої витоки карате або джиу-джитсу, кунг-фу?» Звідки воно бере свої витоки?»
Напевне, з Китаю…
Звичайно, колискою усіх бойових мистецтв вважається китайський храм Шаолінь, це таємничий монастир, котрому вже понад півтори тисячі років. Оскільки я мав змогу об’їздити увесь Схід (майже всі таємничі монастирі Таїланду, Китаю, Японії та Кореї) мені пощастило займатися у видатних майстрів. Тому виникла ідея створення фрі-файту.
Колись теж не було підводних човнів, літаків, автомобілів; їздили на підводах, ходили пішки і мріяли про те, щоб літати. Так і бойові мистецтва, якщо раніше вони існували в одній формі, то сьогодні вони знайшли таке виявлення.
Взагалі фрі-файт увібрав у себе частину кунг-фу, карате, джиу-джицу, боксу, дзюдо і самбо! Фрі-файт – це продукт свого часу. Якщо колись на вулиці мали місце якісь домовленості, що б’ють до першої крові, чи лежачого не б’ють, то зараз б’ють навіть мертвих, щоб переконатися у своїй перемозі.
Які обмеження має фрі-файт?
У фрі-файті їх дуже багато. Адже цей вид бойового мистецтва як система дає можливість відчувати себе комфортно, не важливо, чи буде людина знаходитись в бойовій стійці, або ж буде лежати на землі. Він може виконувати прийоми незалежно від того, де він є, в якій системі координат знаходиться.
Для кожної категорії є свій підхід. Наприклад, для початківців – два раунди по дві хвилини, якщо вже більш вкоренились, то це три раунди по дві хвилини. Два раунди по 5 хвилин – це максимальна форма, бо коли задіються різні прийоми, то йде велика втрата сил. Взагалі, 5 хвилин – це є максимум, за який спортсмен-боєць може реалізувати себе.
Фрі-файтом дозволено займатися з 6-ти років, а брати участь у змаганнях – з 10-ти. До 18-ти років змагання проводяться у категорії limited-fight– забороняються сильні удари, нокаути. З 18-ти років дозволено real-fight – використовується максимальна кількість незаборонених технічно дій (кидки, удари ногами, руками, больові та задушливі прийоми). Єдине, що заборонено, – це удари, які завдають важких травм – удари в потилицю, горло, пах, скручуючі прийоми, удари по суглобах.
Який найбільш оптимальний вік для спортсменів фрі-файту?
З 25-ти до 35-ти років – це найкращий вік для чоловіків-професіоналів.
А дівчата у змаганнях беруть участь?
Ні. Тому що в моєму розумінні, у жінок дещо інше призначення в житті. Я вважаю, і, сподіваюся, вважатиму далі, що призначення жінки в іншому, а ніж мутузити один одного на татамі.
Але жінки займаються за спеціальною програмою тренувань, яка направлена на розвиток притаманних жінці якостей: вправи на розвиток сили і гнучкості, вправи тибетської йоги, тай-дзі-цюань та шаоліньського кунг-фу.
Неодноразово Ви заявляли, що фрі-файт має свою філософію. Розкажіть детальніше.
Фрі-файт – це не просто вид спорту,а, перш за все, вільний і безкомпромісний поєдинок « із рабством власного я». Мені часто доводилось зустрічати людей, які говорили: «Бойові мистецтва у нас у минулому, я теж колись займався якимось кік-боксінгом чи кунг-фу,через це мені відомо,що відчуває людина перед виходом на ринг». На що я відповідав: «Річ у тім, що відчуття перед виходом на ринг у всіх однакове – це всім відомий страх. Інша річ, відчуття, коли людина на ринг уже вийшла. Але найголовніше – це те, що людина відчуває після того, як з рингу виходить.
В бойовому мистецтві лише десяту частина займає те, про що співав Володимир Висоцький («Кроме мордобития никаких чудес…»), та через це теж треба пройти. Це є необхідна складова, бо людина не відчує суті бойового мистецтва, якщо вона не пройде через біль, страждання, кров…
Бойове мистецтво для мене – це, в тому числі, питання духовності. Людина, яка відстоює будь-які морально-етичні цінності, повинна бути в змозі їх захистити, добро має бути з кулаками. Як казав видатний авантюрист всіх часів і народів Володимир Ілліч Ульянов, погана та революція, яка не може себе захистити. І навіть зараз, коли сформована школа «Пересвіт», складовою частиною якої є мистецтво бою фрі-файт, для нас основним завданням залишається не виховання чемпіонів світу, галактики і околиць, а в першу чергу, Людини. А Людиною є лише той, хто максимально позбувся від рабства власного «Я».
Я не засуджую і не перевищую можливості бойового мистецтва, або ж інших мистецтв, проте у «Пересвіті» можна цілодобово спостерігати, як росте, розвивається людина, йде шляхом воїна.
Фрі-файт – це велика сім’я. З чистою совістю можу заявити, що в жодній федерації немає таких стосунків, як у нас. Бо це сімейні, тісні стосунки. Кожен спортсмен, наставник, тренер знає один одного. Всі спілкуються не тільки на змаганнях, але й на свята – дні народження, Новий Рік і так далі.
З кожним днем Міжнародна федерація фрі-файту розвивається. Скільки вже вона налічує членів?
Це досить велика кількість, понад 30 країн світу. Але постійними членами федерації є Португалія, Італія, Іспанія, Великобританія, Голландія, США, Китай, Японія, Росія.
Міжнародні змагання проходять у вищезазначених країнах, а також в Україні. Сьогодні фрі-файтом займаються понад 50 клубів по всій країні. Кожного разу запитують: «Наші перемогли?», а я відповідаю, що так. Адже всі, хто займається фрі-файтом, то всі – наші. Це всі наші хлопці, які починали тут, а потім роз’їхалися, і вже там почали набирати учнів та розвивати фрі-файт.
Як вдалося популяризувати фрі-файт в інших країнах?
Наша справа йде попереду нас. Ми проводили змагання в Україні, люди з-за кордону приїздили, знайомилися з новим видом спорту, федерацією. Переконувалися в тому, що фрі-файт має майбутнє, оскільки тут дитина опановує різноманітні техніки: захоплення, кидок, удар.
Іноземцям це сподобалося, тому на прикладі нашої федерації вони почали створювати аналогічні організації в своїх країнах. Так з’явилися осередки в Португалії, Великобританії, Голландії, Бразилії, США. Взагалі у фрі-файті кожен боєць має багатий внутрішній світ. Ми самовдосконалюємося духовно.
Мабуть, фундаментом для цього є певні цінності?
Батьківщина. Батьки. Вчителі. Це три кити, на яких тримаються людинотворчі цінності. Батьки приводять людину в цей світ. Ще ніхто не прийшов сюди іншим шляхом. Навіть Ісус Христос був народжений матір’ю. Батьки передають нам свій досвід, на якому слід вчитися, щоб не робити помилок. Як ви ставитеся до своїх батьків, так і ваші діти будуть ставитися до вас.
Батьківщина. Кожна людина повинна мати  місце для самореалізації. Якщо людина відрікається від Батьківщини, то стає просто перекотиполем.
Без Вчителя, який дає знання, неможливо стати справжньою людиною. Навіть у Мауглі були Вчителі.
Це три складові. Якщо ми маємо гармонію всіх трьох субстанцій – фізичної, енергетичної і духовної – ми можемо вважатися Людиною.
На цих цінностях базується і ідеологія школи бойового мистецтва «Пересвіт», яка сьогодні розглядається як філософія виховання людини, як спосіб життя. Фрі-файт є мистецтвом бою, складовою частиною бойового мистецтва, у яке входить медицина, психологія, мистецтво кохання, філософія – це ціла система. Впевнений, що виникнути воно повинно було саме в цей час.
Школа перетвореного світогляду функціонує не тільки в Києві, і не тільки в Україні. У Київській області будується перша в світі школа перетвореного світогляду. Будуємо абсолютно самостійно. Знаєте, найкраща допомога – щоб не перешкоджали, та і цього ми не можемо дочекатися. Шлях воїна – це боротьба, а якщо її немає, то ця школа будується неправильно.
А боротьба між ким?
Мабуть, між нами і вітряними млинами. Багато хто просто вставляє палиці в колеса, не дає, приміром, підключати комунікаційні системи. Але найцікавіше, це коли ти заходиш на подвір’я школи і відходиш метрів 50: тоді бачиш, що за формою будівля нагадує величезний ковчег. А всі, хто туди зайде, будуть мати шанс врятуватися. Сьогодні усі усміхаються і говорять, що ми робимо добру справу без жодних дивідендів. А я кажу, що єдині дивіденди, на які можуть сподіватись нормальні люди – це нормальні, здорові, розвинені діти.
новости спортаНа межі тисячоліть українець Андрій Старовойт започаткував новий вид спорту фрі-файт (вільний бій). Через 10 років цей вид єдиноборств почали культивувати в Європі, Сполучених Штатах Америки та Китаї. В історії України ще не було такого, щоб створений у нас вид спорту став таким популярним в різних країнах. Про секрет успіху фрі-фату, котрий є не просто видом спорту, а цілою унікальною системою, президент Всеукраїнської федерації фрі-файту і контактних єдиноборств Андрій Старовойт розповів в інтерв’ю журналу СКУ «Спортком».
Андрію, розкажіть про власний спортивний винахід…
Фрі-файт достатньо молодий, проте видовищний вид спорту, завдяки його різноманітній техніці і правильним формулам поєдинку зберігається динамічність. З 2006-го року фрі-файт офіційно визнано видом спортивної боротьби.
На жаль, дуже часто плутають фрі-файт з боями без правил, або зі змішаними єдиноборствами. У мене завжди запитують звідки бере свої витоки фрі-файт, а я відповідаю: «Звідки бере свої витоки бокс? Звідки бере свої витоки карате або джиу-джитсу, кунг-фу?» Звідки воно бере свої витоки?»
Напевне, з Китаю…
Звичайно, колискою усіх бойових мистецтв вважається китайський храм Шаолінь, це таємничий монастир, котрому вже понад півтори тисячі років. Оскільки я мав змогу об’їздити увесь Схід (майже всі таємничі монастирі Таїланду, Китаю, Японії та Кореї) мені пощастило займатися у видатних майстрів. Тому виникла ідея створення фрі-файту.
Колись теж не було підводних човнів, літаків, автомобілів; їздили на підводах, ходили пішки і мріяли про те, щоб літати. Так і бойові мистецтва, якщо раніше вони існували в одній формі, то сьогодні вони знайшли таке виявлення.
Взагалі фрі-файт увібрав у себе частину кунг-фу, карате, джиу-джицу, боксу, дзюдо і самбо! Фрі-файт – це продукт свого часу. Якщо колись на вулиці мали місце якісь домовленості, що б’ють до першої крові, чи лежачого не б’ють, то зараз б’ють навіть мертвих, щоб переконатися у своїй перемозі.
Які обмеження має фрі-файт?
У фрі-файті їх дуже багато. Адже цей вид бойового мистецтва як система дає можливість відчувати себе комфортно, не важливо, чи буде людина знаходитись в бойовій стійці, або ж буде лежати на землі. Він може виконувати прийоми незалежно від того, де він є, в якій системі координат знаходиться.
Для кожної категорії є свій підхід. Наприклад, для початківців – два раунди по дві хвилини, якщо вже більш вкоренились, то це три раунди по дві хвилини. Два раунди по 5 хвилин – це максимальна форма, бо коли задіються різні прийоми, то йде велика втрата сил. Взагалі, 5 хвилин – це є максимум, за який спортсмен-боєць може реалізувати себе.
Фрі-файтом дозволено займатися з 6-ти років, а брати участь у змаганнях – з 10-ти. До 18-ти років змагання проводяться у категорії limited-fight– забороняються сильні удари, нокаути. З 18-ти років дозволено real-fight – використовується максимальна кількість незаборонених технічно дій (кидки, удари ногами, руками, больові та задушливі прийоми). Єдине, що заборонено, – це удари, які завдають важких травм – удари в потилицю, горло, пах, скручуючі прийоми, удари по суглобах.
Який найбільш оптимальний вік для спортсменів фрі-файту?
З 25-ти до 35-ти років – це найкращий вік для чоловіків-професіоналів.
А дівчата у змаганнях беруть участь?
Ні. Тому що в моєму розумінні, у жінок дещо інше призначення в житті. Я вважаю, і, сподіваюся, вважатиму далі, що призначення жінки в іншому, а ніж мутузити один одного на татамі.
Але жінки займаються за спеціальною програмою тренувань, яка направлена на розвиток притаманних жінці якостей: вправи на розвиток сили і гнучкості, вправи тибетської йоги, тай-дзі-цюань та шаоліньського кунг-фу.
Неодноразово Ви заявляли, що фрі-файт має свою філософію. Розкажіть детальніше.
Фрі-файт – це не просто вид спорту,а, перш за все, вільний і безкомпромісний поєдинок « із рабством власного я». Мені часто доводилось зустрічати людей, які говорили: «Бойові мистецтва у нас у минулому, я теж колись займався якимось кік-боксінгом чи кунг-фу,через це мені відомо,що відчуває людина перед виходом на ринг». На що я відповідав: «Річ у тім, що відчуття перед виходом на ринг у всіх однакове – це всім відомий страх. Інша річ, відчуття, коли людина на ринг уже вийшла. Але найголовніше – це те, що людина відчуває після того, як з рингу виходить.
В бойовому мистецтві лише десяту частина займає те, про що співав Володимир Висоцький («Кроме мордобития никаких чудес…»), та через це теж треба пройти. Це є необхідна складова, бо людина не відчує суті бойового мистецтва, якщо вона не пройде через біль, страждання, кров…
Бойове мистецтво для мене – це, в тому числі, питання духовності. Людина, яка відстоює будь-які морально-етичні цінності, повинна бути в змозі їх захистити, добро має бути з кулаками. Як казав видатний авантюрист всіх часів і народів Володимир Ілліч Ульянов, погана та революція, яка не може себе захистити. І навіть зараз, коли сформована школа «Пересвіт», складовою частиною якої є мистецтво бою фрі-файт, для нас основним завданням залишається не виховання чемпіонів світу, галактики і околиць, а в першу чергу, Людини. А Людиною є лише той, хто максимально позбувся від рабства власного «Я».
Я не засуджую і не перевищую можливості бойового мистецтва, або ж інших мистецтв, проте у «Пересвіті» можна цілодобово спостерігати, як росте, розвивається людина, йде шляхом воїна.
Фрі-файт – це велика сім’я. З чистою совістю можу заявити, що в жодній федерації немає таких стосунків, як у нас. Бо це сімейні, тісні стосунки. Кожен спортсмен, наставник, тренер знає один одного. Всі спілкуються не тільки на змаганнях, але й на свята – дні народження, Новий Рік і так далі.
З кожним днем Міжнародна федерація фрі-файту розвивається. Скільки вже вона налічує членів?
Це досить велика кількість, понад 30 країн світу. Але постійними членами федерації є Португалія, Італія, Іспанія, Великобританія, Голландія, США, Китай, Японія, Росія.
Міжнародні змагання проходять у вищезазначених країнах, а також в Україні. Сьогодні фрі-файтом займаються понад 50 клубів по всій країні. Кожного разу запитують: «Наші перемогли?», а я відповідаю, що так. Адже всі, хто займається фрі-файтом, то всі – наші. Це всі наші хлопці, які починали тут, а потім роз’їхалися, і вже там почали набирати учнів та розвивати фрі-файт.
Як вдалося популяризувати фрі-файт в інших країнах?
Наша справа йде попереду нас. Ми проводили змагання в Україні, люди з-за кордону приїздили, знайомилися з новим видом спорту, федерацією. Переконувалися в тому, що фрі-файт має майбутнє, оскільки тут дитина опановує різноманітні техніки: захоплення, кидок, удар.
Іноземцям це сподобалося, тому на прикладі нашої федерації вони почали створювати аналогічні організації в своїх країнах. Так з’явилися осередки в Португалії, Великобританії, Голландії, Бразилії, США. Взагалі у фрі-файті кожен боєць має багатий внутрішній світ. Ми самовдосконалюємося духовно.
Мабуть, фундаментом для цього є певні цінності?
Батьківщина. Батьки. Вчителі. Це три кити, на яких тримаються людинотворчі цінності. Батьки приводять людину в цей світ. Ще ніхто не прийшов сюди іншим шляхом. Навіть Ісус Христос був народжений матір’ю. Батьки передають нам свій досвід, на якому слід вчитися, щоб не робити помилок. Як ви ставитеся до своїх батьків, так і ваші діти будуть ставитися до вас.
Батьківщина. Кожна людина повинна мати  місце для самореалізації. Якщо людина відрікається від Батьківщини, то стає просто перекотиполем.
Без Вчителя, який дає знання, неможливо стати справжньою людиною. Навіть у Мауглі були Вчителі.
Це три складові. Якщо ми маємо гармонію всіх трьох субстанцій – фізичної, енергетичної і духовної – ми можемо вважатися Людиною.
На цих цінностях базується і ідеологія школи бойового мистецтва «Пересвіт», яка сьогодні розглядається як філософія виховання людини, як спосіб життя. Фрі-файт є мистецтвом бою, складовою частиною бойового мистецтва, у яке входить медицина, психологія, мистецтво кохання, філософія – це ціла система. Впевнений, що виникнути воно повинно було саме в цей час.
Школа перетвореного світогляду функціонує не тільки в Києві, і не тільки в Україні. У Київській області будується перша в світі школа перетвореного світогляду. Будуємо абсолютно самостійно. Знаєте, найкраща допомога – щоб не перешкоджали, та і цього ми не можемо дочекатися. Шлях воїна – це боротьба, а якщо її немає, то ця школа будується неправильно.
А боротьба між ким?
Мабуть, між нами і вітряними млинами. Багато хто просто вставляє палиці в колеса, не дає, приміром, підключати комунікаційні системи. Але найцікавіше, це коли ти заходиш на подвір’я школи і відходиш метрів 50: тоді бачиш, що за формою будівля нагадує величезний ковчег. А всі, хто туди зайде, будуть мати шанс врятуватися. Сьогодні усі усміхаються і говорять, що ми робимо добру справу без жодних дивідендів. А я кажу, що єдині дивіденди, на які можуть сподіватись нормальні люди – це нормальні, здорові, розвинені діти.