Панкратіон – від давнього Олімпу до Олімпійських ігор сучасності

alt6-го липня у Всеукраїнському прес-центрі Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція, проведена з приводу визнання Міжнародною федерацією асоційованих видів боротьби FILA високих досягнень українського панкратіону. Українські борці вже утретє поспіль виявилися найкращими у світі і уп’яте найкращими в Європі.
Почесними гостями прес-конференції стали: Народний депутат України, Віце-президент НОК, Президент федерації панкратіону України Віктор Корж, Президент спортивного комітету України Ілля Шевляк, Перший віце-президент федерації панкратіону України Олександр Мандрік, президент асоціації спортивної боротьби Ельбрус Тедеєв, дворазова чемпіонка Європи з панкратіону Наталія Рогачко, світовий призер та дворазовий чемпіон України Дмитро Баранов, чемпіон світу і дворазовий чемпіон Європи Олександр Агафонов.
Віктор Корж відзначив, що панкратіон – вид спорту, котрий, майже весь час входив у програму античних Олімпійських ігор і проводився в останній день. Це день, коли були найвагоміші та найпопулярніші змагання. Переможці, або як їх називали олімпіоніки, ставали героями нації. Повертаючись до сьогодення, Віктор Петрович зазначив, що панкратіон набув колосальної популярності у світі, його культивують більше 60 країн світу – на п’яти континентах. Проводяться чемпіонати світу та континентів, кубки світу. Була пророблена колосальна робота зі структуризації та популяризації цього виду спорту.
Крім спортивної складової, панкратіон спрямований на зміцнення здоров’я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей з метою гармонійного формування особистості шляхом фізичних вправ, технічної підготовки та змагальної діяльності.
Президент федерації панкратіону України підкреслив, що панкратіон може стати і фактично стає базою для фізичної підготовки правоохоронців. Перший віце-президент федерації панкратіону України Олександр Мандрік додав, що панкратіон є найбільш корисним для підготовки працівників правоохоронних систем – це доведено на практиці світового співтовариства, багато країн вже мають у своєму розпорядженні підготовлених людей.
altВіктор Корж наголосив, що саме панкратіон найбільше сьогодні відповідає всім вимогам, системам тренувань і системам практичного впровадження, тому сьогодні він входить до програми спартакіади і динаміади товариства «Динамо», а також культивується в усіх правоохоронних відомствах – Міністерстві внутрішніх справ, Службі безпеки України, Державних прикордонних службах, Міністерстві надзвичайних ситуацій та митному комітеті.
За словами Віктора Коржа, панкратіон має велике прикладне значення, а Україна стає лідером даного спорту, адже ми – чемпіони Європи та світу. Ми маємо визнаний вид спорту, де є вся класифікація, нормативні розряди, і держава сьогодні підтримала присвоєння високого звання – майстрів спорту міжнародного класу і заслужених майстрів спорту з панкратіону, а це найбільша ступінь визнання Національним олімпійським комітетом і Міністерством освіти і науки, молоді та спорту. Але мрією є входження в Олімпійську сім’ю.
Експерт з неолімпійських видів спорту, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, відповідаючи на питання, коли може здійснитися мрія, зазначив, що досить складно говорити. Панкратіон — стародавній вид спорту і з нього починалися Олімпійські ігри. З метою відродження на новій основі, відповідно до сучасних реалій і вимог до спорту 21 століття, була створена Всесвітня Федерація єдиноборства панкратіон в Афінах (WPAF), котра розробила програму відродження панкратіону як олімпійської дисципліни. Прийняття рішення про входження види спорту в олімпійську родину буде ґрунтуватися на низці факторів – розвитку спорту, його популяризації, кількості вболівальників тощо. Тому Ілля Миколайович побажав, щоб це сталося якнайшвидше і додав, що проведення чемпіонату Європи з панкратіону в Україні у червні стало свідченням всесвітнього визнання українського панкратіону на міжнародній арені. П’ять разів чемпіони Європи і три світу – це показово. Більше того, в Пекіні на Всесвітніх іграх відбувся український фінал Олександра Висоцького та Михайла Ласюченка, що теж стало дуже показово.
Також Ілля Шевляк проанонсував проведення фестивалю з єдиноборств. Ця подія відбудеться вперше на всеукраїнському рівні. Оскільки минулого року стартували Всесвітні ігри з єдиноборств, а наступні відбудуться у 2013 році в Санкт-Петербурзі, то даний захід стане підготовкою для українських спортсменів з восьми видів спорту: панкратіон, боротьба на поясах Алиш, кікбоксинг, сумо, самбо, муей-тай, ушу та джиу-джитсу. Даний захід пройде вже наприкінці цього року в Одесі.
Президент СКУ привітав Віктора Коржа з високою нагородою. За високі досягнення та особистий внесок у розвиток панкратіону президента Федерації панкратіону України, народного депутата України, Віктора Коржа було нагороджено Золотою медаллю FILA. Це одна з найпрестижніших міжнародних відзнак – перша і поки єдина така нагорода в Україні. Віктор Корж, у свою чергу, подякував спортсменам за їхні досягнення та підтвердження здобутого чемпіонського статусу. Даний орден, на думку володаря, став оцінкою спільної роботи і певний крок до піднесення України.
altОлександр Мандрік зазначив, що усі досягнення та успіхи стали можливими завдяки співпраці багатьох присутніх на прес-конференції. Особливо відзначив присутніх спортсменів-чемпіонів світу та Європи, котрі очолюють світовий рейтинг. На разі спортсмени готуються до чемпіонату світу, котрий буде проходити в Сербії, а вболівальники українського панкратіону чекають на звичну перемогу.
Пан Мандрік розповів, що нещодавно надійшла пропозиція від колег з Європи. Був надісланий запит для надання інструктора в Бельгію. У США та Канаду просять військових інструкторів. Також висловив надію, що в майбутньому в Україні на нашій базі буде сформована Академія єдиноборств, котру очолять Віктор Корж та Ельбрус Тедеєв зі своїми досвідом та знаннями, і будуть на світовому рівні впроваджувати свої методики.
Приєднався до привітань і президент Асоціації спортивної боротьби, олімпійський чемпіон Ельбрус Тедеєв. Він зауважив, що нагорода такого рівня для Віктора Коржа та перемоги спортсменів на чемпіонатах Європи та світу – це свічення плідної роботи Федерації, її президента та, безперечно, спортсменів. Зазначив, що ми робимо абсолютно все, щоб Міжнародна федерація нам довіряла.
Віктор Корж також додав, що FILA високо оцінила проведення чемпіонату Європи в Україні. Найвищі оцінки з боку представників Міжнародної федерації сприятимуть проведенню, за нашим бажанням, найпрестижніших подій і заходів під егідою Міжнародної федерації асоційованих видів боротьби FILA.
Спортсмени – Олександр Агафонов, Наталія Рогачко та Дмитро Баранов – подякували присутнім та усім, хто піклується про долю українських панкратіастів, адже це дуже важливо у сучасних спортивних умовах.
{social}
{iarelatednews articleid=»651,611,558,551,507,487,432,404,319″}