Президент IWGA Рон Фройліх: «Всесвітні ігри-2013 у Калі пройдуть на найвищому рівні!»

ron-froehlich-IWGAУ 1981-му році почалася історія Всесвітніх ігор – найбільших змагань у царині неолімпійського спорту. Тоді у місті Санта–Клара (США) пройшли перші World Games.

Ігри проводяться раз на чотири роки, на наступний рік після чергової Олімпіади. Починаючи з 1989го року, Всесвітні ігри проходять під патронатом Міжнародного олімпійського комітету. На сьогодні – це один із найпопулярніших у світі міжнародних спортивних форумів, який посідає гідне місце поруч з Олімпійськими та Паралімпійськими іграми.

Українські спортсмени вперше взяли участь в Іграх у 1997-му році (Лахті, Фінляндія). Тоді українська збірна виступила лише у трьох видах спорту (спортивні танці, акробатика та пауерліфтинг). З того часу постійно зростала не лише кількість учасників від нашої країни, але й кількість медалей. А на минулих Всесвітніх іграх в Гаосюні (Тайвань) наша збірна посіла п’яте загальнокомандне місце серед 105-ти учасників, виборовши 11 золотих, 12 срібних і 10 бронзових нагород!

Нині активно йде підготовка до чергових World Games у місті Калі, Колумбія. Про усі процеси, що пов’язані з організацією одного з найбільш масштабних спортивних фестивалів у світі, ексклюзивно для журналу «Спортком» розповів президент Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор (IWGA) Рон Фройліх – людина, з чиїм іменем нерозривно пов’язані прогрес і зростання популярності Ігор за останні 20 років.

— Пане Фройліху, перш за все, розкажіть нашим читачам, як проходить підготовка до Всесвітніх ігор в Колумбії. Усе йде за планом чи є певні труднощі? Скільки буде учасників? Які сюрпризи на нас очікують?

— Місцевий організаційний комітет у Калі (CLOC) важко і наполегливо працює, щоб провести ідеальні Всесвітні ігри. Гарна новина для нас: організатори підписали угоду з місцевою телекомпанією, яка буде офіційним бродкастером змагань. У деяких моментах є відставання від графіку, але це абсолютно нормально на даному етапі підготовки. За рік до початку Ігор організатори, напевне, будь-яких великих міжнародних турнірів дізнаються, де потрібно внести корективи, які аспекти покращити, які проблеми ще належить вирішити.

Я переконаний, що ігри пройдуть на найвищому рівні. Ми очікуємо чотири з половиною тисячі учасників із близько 100 країн. Зараз повним ходом іде боротьба за ліцензії в індивідуальних видах спорту.

Щодо сюрпризів, то, приміром, змагання з танцювального спорту пройдуть на арені для бою з биками. Це буде справжнє видовище! До речі, президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге підтвердив свою участь у церемонії відкриття World Games-2013.

world-games-synchro-jumping— Підготовка до таких масштабних змагань як Всесвітні ігри – дуже складний процес. Скільки людей у ньому задіяно?

— Підготовка до мульти-спортивного заходу – це наче мульти-спортивний захід сам по собі. Потрібно забезпечити усі умови для 32-х видів спорту, в яких розігрується 180 комплектів медалей. Дуже непростим питанням є питання логістики – комфортно має бути усім 4 500 учасникам! Повинні бути детально розглянуті питання страхування і візового режиму. Найпильнішої уваги потребують ЗМІ. Ще одне величезне завдання – набрати і навчити 3000 волонтерів. На даний момент у CLOC працює близько 20 людей, але ближче до Ігор, безсумнівно, ця кількість значно зросте, і будуть задіяні фахівці найрізноманітніших сфер.

— Попередні Всесвітні Ігри в Гаосюні пройшли з небувалим розмахом. Поділіться своїми враженнями – чи можна повторити подібне?

— Ми не будемо задоволені просто повторенням успіху Ігор у Гаосюні. Я очікую, що Калі перевершить змагання 2009-го року! Починаючи з Ігор в Акіті (Японія) у 2001-му, наші змагання рухаються тільки вперед, стають усе популярнішими серед спортсменів і вболівальників. У Дуйзбурзі (Німеччина) у 2005-му було зроблено ще один великий крок уперед, не лише з точки зору організації, але й зважаючи на той резонанс, які Ігри викликали серед публіки та засобів масової інформації. В Гаосюні (Тайвань) усе пройшло іще краще, тож планку піднято уже доволі високо. Тим не менше, я переконаний, що Калі встановить новий стандарт у 2013-му році, і польському Вроцлаву доведеться неабияк попріти, щоб провести Ігри-2017 ще краще.

— Вам особисто вдається подивитися змагання чи Ви постійно зайняті організаційною роботою?

— Звісно, на таких великих змаганнях у президента дуже багато завдань і обов’язків. Кожен ранок починається з робочої зустрічі, де ми намагаємося не пропустити жодного моменту, якнайкраще підготуватися до чергового дня. Щоденні прес-конференції та представницькі функції також є частиною моїх обов’язків. До всього, ми уважно стежимо, що відбувається у кожному окремому виді спорту кожного дня змагань – оцінюємо, робимо для себе певні висновки на майбутнє. Втім, завжди знаходимо час, щоб подивитися змагання та виступи наших спортсменів.

— Що взагалі входить до Ваших обов’язків як президента IWGA?

— Обов’язки президента настільки різноманітні, що на сторінках журналу може не вистачити місця, аби усі їх описати. Дуже допомагає мені у роботі наш Виконавчий комітет і постійний штат працівників. Моїм завданням є політичне представництво Асоціації 33-х міжнародних федерацій-членів IWGA, допомога місцевим організаційним комітетам у вирішенні широкого спектру завдань. Зараз також активно співпрацюємо з господарями Ігор 2017-го року у Вроцлаві та розглядаємо заявки на проведення Ігор 2021-го року.

world-games-water-ski— Як різні види спорту потрапляють до програми Всесвітніх ігор? Чи не складно у наш час відслідковувати усі нові спортивні течії, нові види спорту?

— Спортивна програма постійно розширюється упродовж багатьох років. Федерації, які є нашими членами, вже мають чудову базу, великий досвід – тому їхні заходи перебувають у центрі уваги. Але ми постійно аналізуємо програму, шукаємо шляхи її вдосконалення. Місто, яке приймає Всесвітні ігри, має право внести до програми види спорту, що популярні саме в цій країні. Це так звані Invitational Sports – види спорту на запрошення.

У Калі це буде сальса (з області танцювального спорту), перегони на роликових ковзанах, каное-марафон. Ми дбаємо про те, щоб види спорту у нашій програмі задовольняли не тільки потреби телебачення та інших медіа, але й були привабливими для глядачів. Всесвітні ігри – це демонстрація молодих і модних видів спорту, як, приміром, спортивне скелелазіння чи вейкбординг. Регбі-7 буде представлено на Іграх в Калі, а вже у 2016-му цей вид спорту увійде до програми Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Софтбол раніше був членом Олімпійських ігор, а зараз знову повернувся до Всесвітніх ігор.

— На яких засадах відбувається співпраця Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор та Міжнародного олімпійського комітету?

— Всесвітні ігри проходять під патронатом МОК. Крістоф Дубі, спортивний директор Міжнародного олімпійського комітету, на цьогорічній Генеральній Асамблеї у Квебеку (Канада) підкреслив ще один важливий аспект: у Колумбії буде представлено сім із восьми видів спорту, які входять до шорт-листа кандидатів на включення до Олімпійської програми у 2020-му році. Тож МОК зможе уважно іще раз все роздивитися і переконатися, чи відповідає той чи інший вид спорту олімпійським вимогам. Тим більше, рішення про нових членів Олімпіади буде прийматися восени 2013-го, одразу після Всесвітніх ігор.

— За останні роки неолімпійський спорт в Україні вийшов на новий етап розвитку. В нашій країні провели кілька великих міжнародних змагань – наприклад, чемпіонати Європи з панкратіону і грапплінгу, з пауерліфтингу, сумо, спортивного орієнтування, чемпіонат світу з більярдного спорту. Як Ви вважаєте, можливо, час довірити Україні проведення Всесвітніх ігор? І що потрібно, аби стати країною-господаркою?

— Природно, що для мене, як президента, важко робити прогнози і обіцянки. Але, безсумнівно, заявки від країн, де зацікавлені розвитком спорту так, як в Україні, завжди тепло вітаються.

Для того, щоб прийняти Всесвітні ігри, ви повинні мати спортивні арени і майданчики, які відповідають потребам найбільших подій міжнародних федерацій, які висвітлюються ЗМІ на увесь світ. Також – повинна бути достатня кількість готелів і хороше транспортне сполучення. Останній штрих, але не менш важливий за інші, – значний досвід в організації континентальних і світових чемпіонатів. Адже підготовка до мульти-спортивного заходу, як я уже зазначав, – складний процес і справжній виклик для країни.

На відміну від Олімпійських ігор, ми не чекаємо, що спеціально для наших змагань буде збудовано нові стадіони, спортивні майданчики. Ми використовуємо вже існуючі. Це дозволяє господарям знизити витрати на підготовку. Але у багатьох випадках міста-господарі все-одно звели нові споруди, оновили інфраструктуру, яка залишилася «у спадок» для усіх громадян.

ron-froehlich— Які перспективи у Всесвітніх ігор? Ці змагання дуже популярні серед спортсменів, але загал українських уболівальників знає про них не дуже багато. Як зробити їх іще популярнішими?

— Перспективи Всесвітніх ігор – відмінні. У цьому твердженні я опираюся не тільки на той прогрес, якого ми досягли з початку тисячоліття. Перспективу видно з тієї зацікавленості, яку проявляють кандидати на проведення змагань. Також це підтверджується тим фактом, що нові і молоді види спорту зацікавлені у приєднанні до IWGA. Виходячи з цього, ми хочемо збільшити наші маркетингові зусилля і ближчим часом обговорити з відповідними партнерами такі теми, як продаж медіа-прав.

Якщо вести мову про популярність, то, думаю, гімнастика, спортивні танці, карате, сумо чи сквош дуже популярні в Україні. А такі види спорту як корфбол чи лайф-сейвінг (змагання рятувальників), можливо, менш відомі. Однак, Всесвітні ігри та міжнародні федерації пропонують чудову нагоду познайомитися з цими видами спорту. Наприклад, завдяки спеціально проведеній в останні роки програмі (це і попередні змагання, і семінари для студентів в університетах) у Калі значно зросла популярність корфболу і фістболу.

— Як Ви вважаєте, проблема допінгу в неолімпійських видах спорту реальна, чи ситуація з використанням заборонених препаратів не складніша, ніж в олімпійських дисциплінах?

— IWGA є учасником програми відповідності вимогам Всесвітньої антидопінгової агенції. Стати членом нашої організації можуть лише ті федерації, які повністю погоджуються і дотримуються антидопінгових вимог ВАДА. Ми дуже принципові у цьому питанні.

— Насамкінець, розкажіть нам трохи про себе: як Ви потрапили у спорт, чим любите займатися у вільний час (якщо такий є), чи є у Вас родина?

— Одружений я на Ширлі, маю дітей Марка й Елану. З 1964-го року я почав працювати в національних та міжнародних спортивних федераціях, і зробив це на громадських засадах. Сьогодні я є членом правління Міжнародної федерації гімнастики (FIG), Програмної комісії МОК, віце-президентом SportAccord, почесним пожиттєвим президентом ARIFS (організація, що займається визнанням олімпійських видів спорту) і, не в останню чергу, президентом Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор з 1991-го року. Зрозуміло, стільки посад не залишають вільного часу на якісь інші заняття. Всього себе присвячую спорту.

{social}

{iarelatednews articleid=»1007,980,712,420″}