Самбо включили в програму Всесвітніх ігор

Самбо повертається у програму Всесвітніх ігор — цього разу як один з 30 офіційних видів спорту Всесвітніх ігор 2025 року, які відбудуться з 7 по 17 серпня 2025 року в Ченду, Китайська Народна Республіка.

Про це повідомили на офіційному сайті The World Games.

У середу, 3 травня, під час щорічних загальних зборів у Мадриді, Виконавчий комітет Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор (IWGA) представив програму 12-х Всесвітніх ігор. Самбо може бути представлено в Ченду як єдиний новий вид спорту в порівнянні з Іграми в Бірмінгемі, США, в 2022 році.

Як федерація-член IWGA, Самбо дебютує на Всесвітніх іграх 2025 року. З 2021 року федерація є частиною сім’ї Всесвітніх ігор. Раніше цей вид єдиноборств був представлений на Всесвітніх іграх у 1985 та 1993 роках. Однак на третіх Іграх у Лондоні (Велика Британія) та четвертих у Гаазі (Нідерланди) спортсмени змагалися за золото Всесвітніх ігор лише як запрошені види спорту. Тоді їхні результати не враховувалися в медальному заліку. У 2025 році самбо вперше стане офіційним видом спорту.

Під час Загальних зборів IWGA не оголосила жодного рішення щодо того, які саме дисципліни будуть представлені на Іграх-2025. «Ми вже маємо дуже конкретне уявлення і перебуваємо в тісному контакті з нашими федераціями-членами щодо дисциплін та змагань за медалі. Але ми також знаємо, що в деяких видах спорту можливі зміни, тому ми оголосимо остаточний склад програми пізніше», — пояснив спортивний директор IWGA Себастьян Гарвенс.