«Швидкість, влучність, витривалість». Fit&Shooting – нова генерація стрільців ХХІ століття

fit-shooting-ipsc8У стрілецькому спорті з’явився концептуально новий напрямок – стрільба після фізичного навантаження. Цей новітній вид зародився в Україні в 2015 році. Як розповідає ідеолог Fit & Shooting Денис БЕЗВЕРШЕНКО, ідея з’явилася після перегляду відео, на якому чемпіон світу з кроссфіту Рич Фронін вирішив змагатися у стрільбі з бронзовим чемпіоном світу з практичної стрільби (IPSC) JJ Racaza, після виконання силових вправ (WOD).

Тому учасники українського Fit&Shooting називають себе новою генерацією стрільців і слоганом своїм узяли три слова, які відображають сутність дисципліни – «Швидкість, влучність, витривалість». Об’єднавши два, таких різних на перший погляд види спорту як практична стрільба і кросссфіт, організаторам вдалося вивести стрільців зі звичної зони комфорту. Вийшов прикладний вид стрільби.

Перший розіграш за принципом спершу фізичне навантаження, потім стрільба відбувся у вересні 2015 року. Учасники повинні були спершу виконати дві силових вправи, після цього перейти на стрілецький кордон. За умовами матчу необхідно виконати 10 силових і 5 стрілецьких завдань. Відпочивали учасники тільки під час переходів між вправами. Аби пройти всю дистанцію, учаснику потрібно було близько 22 хвилин:

«Починали виступи учасники по сигналу стрілецького таймера, який подає звуковий сигнал і одночасно починає відлік часу і зупиняє роботу з останнім пострілом, — розповідає Денис. — За промахи і порушення умов виконання стрілку нараховувалися штрафні секунди, які додавалися до основного часу проходження вправи. Перемагав той учасник, який подолав дистанцію за найменшу кількість часу».

На перший матч, який відбувся 5 вересня, зібралися 23 учасника. На другий турнір 10 жовтня прибули вже 32 людини. Матч зібрав ентузіастів з кількох регіонів України. Це Київ та Київщина, Одеса, Дніпропетровськ, Кривий Ріг та Донеччина.

fit-shooting-ipsc5На думку ідеолога Fit&Shooting, цей вид стрілецького багатоборства підходить для підрозділів спецназу і військових МО.

«Цей вид можна порівняти з офіцерським багатоборством, тільки з урахуванням сучасних вимог часу. Хотілося, щоб люди даних професій звернули увагу на наші заходи і використовували методи для підготовки своїх співробітників», — вважає Денис Безвершенко.

Займатися стрілецьким багатоборством можна з 18 років (це якщо з вогнепальною зброєю) або з 12 років (якщо працювати зі страйкбольними маркерами). Силові вправи можна відпрацьовувати в будь-якому, призначеному для цього, місці з використанням методів підготовки функціонального тренінгу Cross Fit.

«Для тренувань із зброєю в Україні не так багато місць. Кількість сертифікованих тирів дуже обмежена в Києві. А в регіонах тири взагалі існують в одиничних випадках. Система підготовки МКПС (Міжнародна Конфедерація Практичної Стрільби) дозволяє 80% часу тренуватися без патронів (вхолосту), але стріляти, все ж, треба. І тут виникають вже труднощі. Де тренуватися зі стрільбою, кожен учасник визначає для себе сам», — говорить Денис.

«Силові завдання і стрілецькі вправи постійно змінюються. Тому не можна тренувати декілька вправ, які повторюються від матчу до матчу. Треба бути готовим до будь-якого варіанту», — додає він.

fit-shooting-ipsc2Далеко не кожний охочий може потрапити на змагання, адже до матчу учасники проходять жорсткий допуск. Адже стрільба ведеться з вогнепальної зброї, тому кожен обов’язково повинен пройти курси «Безпечного поводження зі зброєю», які включають в себе теоретичну частину, здачу тесту і практичну частину в тирі. Курс побудований на базі вступного семінару МКПС.

«Стрілки, які пройшли цей семінар і беруть участь в матчах під егідою практичної стрільби, мають прямий допуск на наші заходи», — підкреслює Денис. При цьому він наголошує, що МКПС (IPSC) – це найвідоміший бренд безпеки в стрілецькому світі.

«Завдяки «Fit&Shooting» багато стрільців, які раніше просто вміли стріляти і якось підтримували свою фізичну форму, почали замислюватися — як можна поліпшити виконання силових вправ, підвищити цей показник і не втратити при цьому у стрільбі. Це можна зробити завдяки системі підготовки Cross Fit. Ну а практична стрільба навчить швидко і влучно стріляти», — резюмував Денис Безвершенко.

Олександра Кузнєцова

Фотографії Станіслава Янченко