Українські ліфтери знову склали потужну конкуренцію на світовій арені

Нещодавно у канадському місті Реджайна завершився чемпіонат світу з пауерліфтингу серед юніорів та юніорок, юнаків та дівчат.

Загалом у змаганнях взяли участь 147 спортсменів з 21 країни. У підсумку в українців: 11 медалей, з них 8 золотих, 1 срібну та 2 бронзових.

Чемпіонські титули здобули восьмеро українців. Отже, чемпіонкою світу серед дівчат стала Полянська Марія з міста Яворів у ваговій категорії до 47 кг з результатом 362,5 кг у сумі триборства та виконала норматив майстра спорту України міжнародного класу. Спортсменка здобула малу золоту нагороду у присіданні- 145 кг (рекорд України серед дівчат), срібло у жимі- 70 кг, та завоювавши ще одне «мале золото» встановила рекорд Європи у тязі в своїй віковій групі — 147,5кг! Тренується Марія у місті Тернопіль.

Полтавчанка Бражник Дарія, вихованка сестер Оксани та Юлії Гордієнко, стала чемпіонкою світу серед юніорок у ваговій категорії до 43 кг. Виборовши малі золоті нагороди у присіданні та жимі з результатами 135 та 80 кг (рекорд України серед юніорок), спортсменка посіла третю сходинку у тязі- 120 кг. А сума триборства чемпіонки склала 335 кг, що перевищує норматив майстра спорту України міжнародного класу та являється новим рекордом України серед юніорок.

Шлопко Тетяна з міста Кам‘янець-Подільський здобула титул чемпіонки у категорії до 52 кг серед юніорок. Спортсменка жодних шансів не лишила суперницям, завоювавши повний комплект малих золотих нагород. У присіданні з результатом 190 кг, у жимі 115, а в тязі 162,5 кг.

Чемпіоном світу серед юніорів у ваговій категорії до 83 кг став Гладкий Віктор зі Львова. У присіданні спортсмен виборов малу бронзову нагороду з результатом 312,5 кг, золото у жимі- 240 кг та срібло у тязі- 287,5 кг. Сума триборства переможця склала 840 кг.

Костянтин Мусієнко та Дар’я Русаненко, обоє вихованці Сергія Федоренко з Дружківки, влаштували справжнє рекордне шоу. Костянтин виступаючи у ваговій категорії до 93 кг не перестає шокувати світовий пауерліфтинг «дорослими» рекордами у юніорському віці. Тож спортсмен завоював малу золоту нагороду у присіданні з результатом 370 кг. А у жимі з надзвичайною легкістю підкоривши 320 кг(!), перевищив свій же світовий рекорд серед чоловіків відкритої вікової групи на 4,5 кг! Але на цьому Костянтин не зупинився і оновив світовий рекорд у сумі триборства серед юніорів, який свого часу встановив Сергій Білий, ще у 2013 році. У підсумку 292,5 кг у тязі в активі дружківчанина, а це мала бронзова медаль у цій вправі, та рекордна сума 982,5 кг!

Медалями такого ж ґатунку відзначилась і Дар’я, виступаючи серед дівчат вагової категорії до 72 кг. Спортсменка у присіданні послідовно оновила спочатку світовий рекорд у свої віковій групі- 230,5 кг, а потім і серед юніорок- 240 кг. У жимі 125 кг теж принесли їй малу золоту медаль, а 177,5 кг у тязі- малу бронзу. Сума триборства чемпіонки світу- 542,5 кг, яка тепер являється новим рекордом України серед дівчат.

Данило Ковальов з Краматорська, у ваговій категорії до 105 кг. З результатом 947,5 кг зібрав все золото на помості світової першості, без будь-яких шансів для суперників навіть на малі медалі. Присідання спортсмен закінчив з результатом 350 кг, жим- 280, а тягу 317,5.

Віктор Голіней з Коломиї у категорії понад 120 кг став чемпіоном світу з сумою триборства 1035 кг та зібрав повний комплект малих золотих медалей! 402,5 кг у присіданні, 300 у жимі та 332,5 кг у тязі, такий здобуток вихованця Грицко В.П.

Єдиною срібною призеркою ЧС стала Антонюк Анастасія, яка піднялась на другу сходинку п‘єдесталу пошани чемпіонату світу серед дівчат у ваговій категорії до 57 кг. Спортсменка в усіх трьох вправах здобула срібні нагороди з результатами: у присіданні 170 кг, у жимі 100 кг і у тязі 145 кг. Сума триборства Анастасії становить 415 кг.

Бронзу вибороли двоє. Антонюк Володимир з міста Кам‘янець-Подільський піднявся на третю сходинку п‘єдесталу пошани серед юнаків вагової категорії до 53 кг. Атлет у присіданні здобув малу срібну нагороду з результатом 157,5 кг та дві бронзові у жимі та тязі, 80 та 147,5 кг відповідно.

Вінничанин Володимир Кравець піднявся на третю сходинку п‘єдесталу у ваговій категорії до 120 кг з сумою триборства 852,5 кг. У присіданні спортсмен виборов малу срібну медаль з результатом 335 кг та бронзові нагороди у жимі- 225 кг та тязі- 292,5 кг.

У командному заліку серед юніорів Україна зайняла перше місце, третє серед дівчат і також третє серед юніорок.

Русаненко Дар‘я посіла друге місце в абсолютному заліку серед дівчат, а Костянтин Мусієнко став абсолютним чемпіон світу серед юніорів.

Прес-служба Спортивного комітету України