Підсумки чемпіонату світу з пауерліфтингу

У норвежзькому Ставангері відбувся чемпіонат світу з пауерліфтингу. Для української команди турнір розпочався з бронзової нагороди у ваговій категорії до 47 кг. Призеркою світового чемпіонату з результатом 435 кг у сумі триборства стала Шлопко Тетяна з Кам‘янця-Подільського. Спортсменка у присіданні підкорила 172,5 кг, що тепер являється новим рекордом України та завоювала малу бронзову нагороду у цій вправі. У жимі впоралась з вагою 105 кг і здобула ще одну бронзу. Тягу вихованка Вадима Воронецького закінчила з результатом 157,5 кг. І разом з медаллю чемпіонату світу спортсменка виборює ліцензію на Всесвітні Ігри, які пройдуть влітку наступного року.

У ваговій категорії до 52 кг на 4 позиції розташувалась Анастасія Дерев’янко з Дружківки. Зовсім трішки не вистачило підопічній Сергія Федоренко, щоб зачепитись за п’єдестал пошани у сумі трьох вправ. В результаті 480 кг в активі спортсменки та дві малі бронзові нагороди у присіданні та тязі, 185 та 175 кг відповідно.

Микола Бараннік з Рубіжного у напруженій боротьбі здобув бронзову нагороду в категорії до 83 кг. Спортсмен у присіданні та жимі завоював малі срібні нагороди з результатами 357,5 та 260 кг відповідно, а з сумою триборства 912,5 кг піднявся на третю сходинку п‘єдесталу, поступившись лише на 2,5 кг чемпіонові та срібному призеру. У цій же ваговій категорії на четвертому місці розташувався Владислав Чорний з Мангуша з сумою триборства 857,5 кг, здобувши малу бронзову медаль у присіданні з результатом 345 кг.

У ваговій категорії до 93 кг за медалі боролись Володимир Рисєв з Краматорська та Костянтин Мусієнко з Дружківки.
У присіданні Володимир зафіксував 370 кг, а Костянтин 375. У жимі беззаперечним лідером був Мусієнко, 325 кг в активі дружківчанина та золото у цій вправі. Рисєву підкорились 290 кг — срібна нагорода. Тягу Костянтин завершив з результатом 290 кг, а сума триборства склала 990 кг і вихованець Сергія Федоренко піднявся на третю сходинку п‘єдесталу пошани. Володимир же до останнього підходу тяги боровся за свій четвертий титул чемпіона світу, але таки поступився суперникові і розташувався на другому місці з сумою 1000 кг.

На жаль, Лариса Соловйова не змогла впоратись з початковою вагою у жимі та закінчила виступ з нульовою оцінкою, завоювавши лише малу золоту нагороду у тязі підкоривши штангу вагою 217,5 кг. Невдача спіткала і ще одну нашу спортсменку Антоніну Марченко, теж у жимі. Але 240 кг у присіданні принесли їй срібло у цій вправі.

У ваговій категорії до 105 кг чемпіоном став Данило Ковальов з Краматорська. Атлет ще три місяці тому тріумфував на чемпіонаті Європи, а вже зараз без шансів для суперників вперше піднявся на найвищу сходинку світового чемпіонату. Результат переможця 1035 кг у сумі триборства та мала золота нагорода у присіданні (405кг) і срібло у жимі (302,5 кг), після яких спортсмен вже був недосяжним для суперників і з кожним підходом тяги лише нарощував відрив.

Ще одним чемпіоном світу став Олексій Бичков, також з Краматорська, у ваговій категорії до 120 кг. Цікавим фактом є те, що саме Олексій є тренером Ковальова, переможця у попередній ваговій категорії! Лише у присіданні Бичков поступився малою медаллю суперникам, підкоривши 412,5 кг. У жимі ж він почав планомірне сходження на п‘єдестал. 325 кг в активі Олексія і мала бронзова нагорода. А от у своїй коронній вправі — тязі, спортсмен не лишив жодних сумнівів у тому, хто сьогодні буде чемпіоном світу. 360, 375 та 390. Кожен підхід було виконано легко, з хорошим запасом. І Олексій здобуває свій шостий титул чемпіона світу, з сумою триборства 1127,5 кг!

Четверте місце у цій ваговій категорії з власною вагою 105,3 кг посів Олександр Рубець з Маріуполя. Його результат у сумі становить 1057,5 кг. Спортсмен у присіданні виборов малу срібну нагороду зафіксувавши 420 кг.

У категорії до 84 кг Україну представляли одразу дві спортсменки: дворазова срібна призерка Всесвітніх Ігор Тетяна Мельник та чемпіонка світу та Європи серед дівчат Русаненко Дар‘я.

У присіданні Тетяна зафіксувала 252,5 кг та здобула бронзову нагороду у цій вправі. А Дар‘я зуміла з легкістю встановити світовий рекорд серед юніорок — 265 кг, та була дуже близькою до встановлення світового рекорду серед жінок відкритої вікової групи — 274 кг. У жимі Тетяна підкорила 175 кг — це ще одна мала бронзова медаль. Дружківчанка завершила жим з результатом 150 кг. У тязі Мельник неймовірними зусиллями, на характері, зафіксувала 200 кг та піднялася на другу сходинку п‘єдесталу пошани у сумі триборства, в її активі 627,5 кг. А Русаненко Дар’я підкорила 212,5 кг та вперше стає бронзовою призеркою «дорослого» чемпіонату світу з такою ж сумою, як в Тетяни, тільки поступається за власною вагою.

Загоруйко Валентина з Краматорська розташувалась на 6 позиції у найважчій ваговій категорії з сумою триборства 627,5 кг. Але спортсменка у присіданні завоювала малу бронзову медаль, піднявши 262,5 кг та ще одну бронзу здобула у тязі — 212,5 кг.

Заключним учасником від України у категорії понад 120 кг був Шевченко Андрій з Краматорська. Спортсмен піднявся на другу сходинку п‘єдесталу пошани з сумою триборства 1132,5 кг. Та здобув повний комплект малих бронзових медалей: у присіданні з результатом 445 кг, у жимі 335, а в тязі зафіксував 352,5 кг.

У командному заліку наша чоловіча збірна посіла друге місце, жіноча команда стала третьою, а Олексій Бичков став абсолютним чемпіоном світу.