Зірки спортивного року: кращі за кращих у 2016-му

 zirky-2016_awards-16 квітня на НСК «Олімпійський» пройшла церемонія нагородження найкращих спортсменів за підсумками 2016 року – «Зірки спортивного року». У Міжнародний день спорту заради розвитку та миру, який відзначають саме 6 квітня, Спортивний комітет України нагородив не лише спортсменів, але й кращого тренера, команду, дебютантів року і спортивне ЗМІ.

«Щорічна церемонія «Зірки спортивного року» є можливістю відзначити найкращих спортсменів і тренерів за результатами минулого року. Це мотивація для спортсменів. Це єдина щира спортивна родина, в якій радіють успіхам кожного і завжди готові підтримати і допомогти один одному», – зазначив Ілля Шевляк, президент Спортивного комітету України.

Відкривали подію «Дебютом року». У цій номінації перемогли двоє спортсменів і обидва представляють більярдний спорт – Віталій Пацура та Катерина Половінчук. Це лідери українського пулу: Віталій у 2016 році став наймолодшим переможцем чемпіонатів Європи, а Катерина у минулому році стала першою українкою на континентальному подіумі в пулі, виборовши срібну відзнаку. Обидва спортсмени – вихованці київського тренера Вікторії Нагорної, яка була присутньою на церемонії і якій спортсмени щиро дякували за підтримку. Нагороду нашим лауреатам вручив голова громадської організації «Серця Кіборгів» Анатолій Свирид.

Боротьбу за перемогу в номінації «Команда року» вели чоловічі колективи, які представляли пауерліфтинг, шахи та ушу. Виграти вдалося Андрію Ковалю, Роману Реві та Дмитру Панасюку, які є віце-чемпіонами першого Кубку світу з ушу таолу та багаторазовими призерами ЧС та ЧЄ (трійка). Вручення нагороди довірили заступникові міністра молоді та спорту України Миколі Даневичу, який передав заповітну статуетку капітану команди Андрію Ковалю.

«Кращим тренером 2016» визнали наставника національної команди України з пауерліфтингу Віктора Налейкіна, під керівництвом чоловіча збірна виграла командний залік минулорічних ЧЄ та ЧС. Нагороджував тренера року президент Національного параолімпійського комітету України Валерій Сушкевич.

Останнім часом шахи для України є одним з найуспішніших видів спорту. І не дивно, що одна успішна спортсменка нагороджує іншу. У номінації «Спортсменка року» поза конкуренцією була чемпіонка світу зі швидких та блискавичних шахів Анна Музичук. На жаль, приїхати на подію Анна не змогла, через підготовку до прийдешнього Чемпіонат Європи, тому олімпійська чемпіонка з біатлону Олена Підгрушна передала статуетку президенту Федерації шахів України Віктору Капустіну.

Чемпіон Європи з кікбоксингу WAKO Олексій Сердюк на шляху до титулу «Cпортсмен року» обійшов серед інших чотириразового чемпіона світу з таїландського боксу Муей-Тай Ігоря Любченка та переможця індивідуального заліку Всесвітньої шахової Олімпіади Андрія Волокитіна. Вручення нагороди довірили телеведучому телеканалу UA: Перший Дмитру Лазуткіну, симпатії якого, як зізнався спортивний журналіст, були саме на боці представників єдиноборств.

Спеціальної нагородою президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк відзначив телеканал «ТОНІС», на якому в програмі «Іпостасі спорту» телеведуча Юлія Палько за минулий рік познайомила своїх глядачів із цілою низкою неолімпійських видів спорту.

Окремою відзнакою були нагороджені наші чемпіони  світу зі спортивного туризму, які виступають під керівництвом Сергія Моренка.

Загалом серед номінантів були чемпіони та призери планетарних чемпіонатів, володарі ліцензії на Всесвітні ігри 2017, переможці європейських змагань, призери Кубку світу, які представляли 11 видів спорту: шахи, пауерліфтинг, таїландський бокс Муей-Тай, ушу, кікбоксинг WAKO, більярд, бодібілдинг, панкратіон, гирьовий спорт, хортинг, спортивний туризм.

Довідка. Генеральна Асамблея ООН 23 серпня 2013 року одностайно прийняла резолюцію, в якій проголосила 6 квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку (International Day of Sport for Development and Peace), який наразі відзначають у всьому світі. Адже спорт сприяє зміцненню співпраці, солідарності та соціальної інтеграції від локального до міжнародного рівнів, і слугує своєрідним каталізатором соціальних змін у всіх куточках світу.

Прес-служба Спортивного комітету України

 zirky-2016_awards-winners